[ad_1]

Google heeft de Android-beveiligingsupdate van oktober uitgebracht. Deze patch dicht onder meer het ernstige veiligheidslek dat vorige week werd ontdekt. Opmerkelijk genoeg is de update niet als eerst uitgekomen voor Pixel-telefoons.

Android-beveiligingsupdate oktober 2019 nu te downloaden

Iedere maand brengt Google een Android-beveiligingsupdate uit. Deze verschijnen normaal gesproken altijd als eerst voor de eigen Pixel-telefoons, maar deze maand niet. Uit ons Android-beveiligingsupdate overzicht van vorige week blijkt namelijk dat die eer is voorbehouden aan de Samsung Galaxy A20e en Galaxy A50.

samsung galaxy a50 review

Lang hebben de Pixel-toestellen er echter niet op hoeven wachten. De Android-beveiligingsupdate van oktober dicht in totaal 27 beveiligingslekken. Het gaat hier om ‘achterdeurtjes’ die door kwaadwillenden misbruikt kunnen worden. Meestal gebeurt dit in de praktijk echter niet. Deze maand is een uitzondering op de regel, want afgelopen week bleek een Android-veiligheidslek te zijn benut door NSO. Dit Israëlische bedrijf handelt in spionagesoftware.

De kans is echter heel klein dat jouw toestel gevaar loopt, want NSO richt zich vooral op activisten, journalisten en andere publieke figuren. Bovendien handelt het bedrijf, dat behoorlijk omstreden is, vooral uit naam van inlichtingendiensten en overheden. Desondanks is het natuurlijk altijd verstandig om updates zo snel mogelijk te downloaden. De patch van oktober dicht namelijk het lek dat NSO benut.

Lees verder: Ernstige kwetsbaarheid in Android-telefoons gevonden, waaronder Galaxy S9

Over de Android-beveiligingsupdate van oktober 2019

Naast deze belangrijke fix verhelpt de oktober-update nog 26 andere kwetsbaarheden in het Android-systeem. De meest ernstige bug zorgde ervoor dat anderen toegang tot je telefoon konden krijgen door een bestandje te verzenden. Hiervan zijn geen slachtoffers bekend.

Daarnaast rolt Google een extra update voor de eigen Pixel-smartphones uit. Deze patch dicht drie kwetsbaarheden. Ook worden acht functionele updates toegevoegd. Zo is de wifi-verbinding van alle Pixel-toestellen voortaan stabieler en zijn de navigatiegebaren-problemen van sommige toestellen verholpen.

Wanneer je de update krijgt

Als gezegd worden de Google-telefoons als eerst bijgewerkt. Hierna ligt de bal bij smartphonefabrikanten. Zij moeten de update klaarmaken voor hun eigen toestellen. Een partij als Nokia is hier doorgaans als de kippen bij. Ook populaire smartphones van Samsung en Sony worden in de regel snel bijgewerkt.

Andere fabrikanten kiezen ervoor om meerdere maandelijkse updates te bundelen in een pakketje, en deze eens per kwartaal of halfjaar uit te brengen. Motorola pakt het bijvoorbeeld zo aan. Het kan dus even duren voordat jouw toestel is bijgewerkt. Op Android Planet plaatsen we wekelijks een overzicht van toestellen die zijn geüpdatet. Hiervan op de hoogte blijven? Download dan onze app, of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Lees het laatste nieuws over Google

[ad_2]