[ad_1]
Heb je momenteel een Pixel 3 of Pixel 3 XL? Dan vraag je je misschien af of de Pixel 4 (XL) een waardige opvolger is. In deze Google Pixel 4 vs Pixel 3-vergelijking zetten we de vijf belangrijkste verschillen op een rijtje.
Google Pixel 4 vs Pixel 3: het overstappen waard?
Na maanden van geruchten is het hoge woord er eindelijk uit. Google heeft de Pixel 4 en Pixel 4 XL aangekondigd, de vlaggenschepen van 2019. De toestellen komen officieel niet in Nederland uit, maar waarschijnlijk kun je ze op een gegeven moment via grijze import alsnog in huis halen. Voor iedereen die nog twijfelt over de overstap zetten we hieronder de vijf belangrijkste verschillen op een rijtje.
1. Beter scherm
Het verschil dat je waarschijnlijk vooral gaat merken, is het scherm. Het display van de Pixel 4 is er qua pixeldichtheid een heel klein beetje op vooruit gegaan, maar de echte verbetering zit ‘m in de ververssnelheid van 90Hz. Dit betekent dat het scherm 90 keer per seconde ververst.
Hierdoor oogt het beeld haarscherp tijdens het scrollen, spelen van games en kijken van films. De Pixel 3 blijft steken op een ververssnelheid van 60Hz. Wel is het zo dat nog niet alle app-ontwikkelaars 90Hz ondersteunen. In praktijk kun je dus niet altijd van het snelle scherm gebruikmaken.
2. Dubbele camera
Draai je de Pixel 4 (XL) om, dan kom je een ander verschil tegen. Het nieuwe Google-vlaggenschip is namelijk uitgerust met een dubbele camera. Het komt erop neer dat de 12 megapixel-sensor (die we kennen van de Pixel 3) wordt bijgestaan door een 16 megapixel-telelens. Hierdoor kun je inzoomen op foto’s, met nagenoeg geen kwaliteitsverlies.
Verder heeft Google de camera-software van de Pixel 4 (XL) voorzien van HDR+. Met deze functie kun je voor het maken van een foto checken hoe het plaatje eruit gaat zien.
Een andere softwareverbetering is ‘Dual exposure’. Hiermee kun je vooraf de schaduwen en lichtinval van een plaatje optimaliseren. Over lichtinval gesproken, de Pixel 4 corrigeert automatisch de witbalans in kiekjes. Dankzij machine learning wordt deze functie bij ieder gebruik ietsjes beter. Ook nieuw is de speciale modus voor sterrenfotografie.
Ook interessant: Uitleg: zo werkt de geavanceerde gezichtsscanner van de Google Pixel 4
3. Motion Sense
Motion Sense is het nieuwe paradepaardje van Google. De Pixel 4 (XL) kun je namelijk grotendeels besturen zonder het scherm aan te raken. Zo kun je het alarm uitzetten door boven het scherm te zwaaien. Op dezelfde manier kun je binnenkomende oproepen aannemen, of afwijzen. Ook kun je met Motion Sense liedjes overslaan.
Over die voorste camera gesproken: op de Pixel 4 (XL) moet je het doen met een enkele sensor. De dubbele selfiecamera van de Pixel 3 (XL) heeft plaatsgemaakt voor een enkele 8 megapixel-lens. Google claimt dat de prestaties echter beter zijn dankzij de geavanceerde Motion Sense-techniek. Hieraan ligt Project Soli ten grondslag.
4. Sneller
Zoals je van een upgrade mag verwachten is de Pixel 4 (XL) sneller dan zijn voorganger. Daar waar de Pixel 3 (XL) is uitgerust met een Snapdragon 845-chip kun je met zijn opvolger genieten van de Snapdragon 855. In theorie is deze processor sneller, al is het nog maar de vraag of deze snelheidsboost in praktijk goed merkbaar is.
Afgezien van de lichtelijk verbeterde Snapdragon-chip beschikt de Pixel 4 (XL) over anderhalf keer zoveel werkgeheugen. Het nieuwe vlaggenschip is uitgerust met 6GB RAM. Dit terwijl de Pixel 3 (XL) ‘slechts’ 4GB werkgeheugen heeft. Hierdoor kun je op de nieuwe Pixel meer apps naast elkaar open hebben staan voordat het toestel traag wordt.
5. Grotere accu en geen vingerafdrukscanner
De accuduur is een van de belangrijkste onderdelen van een telefoon. Het is daarom opvallend dat de accu van de Pixel 4 erop achteruit is gegaan. De nieuwe Google-telefoon heeft een 2800 mAh-accu, terwijl de Pixel 3 nog met 2915 mAh is uitgerust. De Pixel 4 XL is er met zijn 3700 mAh-accu wel op vooruit gegaan ten opzichte van vorig jaar (3430 mAh).
Hoe het met de accuduur van de nieuwe Pixel-telefoons zit, is dus nog even afwachten. Samen met de verbeterde Snapdragon-processor en 90Hz-schermen zou deze echter weleens lager kunnen uitvallen dan die van de Pixel 3 en Pixel 3 XL. Een hoge ververssnelheid verbruikt namelijk een hoop stroom.
Tot slot hebben de Pixel 4-toestellen de vingerafdrukscanner achterwege gelaten. In plaats daarvan kun je enkel ontgrendelen met een scan van je gezicht. Volgens Google gaat deze ‘face unlock’ razendsnel, al is het natuurlijk altijd even afwachten hoe goed dit in de praktijk werkt.
Google Pixel 4 (XL) kopen
De Google Pixel 4 en Pixel 4 XL verschijnen ook in Europa, maar officieel niet in Nederland. Vanaf 22 oktober zijn de toestellen onder meer verkrijgbaar in Duitsland. De Pixel 4 is verkrijgbaar vanaf 749 euro. Voor de Pixel 4 XL ben je minstens 899 euro lichter. Het is hoogstwaarschijnlijk dat de Google-vlaggenschepen te zijner tijd via grijze import ook in Nederland verkrijgbaar zijn.
Op de hoogte blijven van de Pixel 4-beschikbaarheid? Download dan de gratis Android Planet-app, of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Lees het laatste nieuws over Google
[ad_2]