[ad_1]

De Google Pixel 5 verschijnt officieel niet in Nederland, maar Android Planet heeft het toestel toch weten te bemachtigen. Ik heb de Google-telefoon nu een paar dagen in gebruik en dit zijn de eerste bevindingen.

Lees verder na de advertentie.

Dit is onze Google Pixel 5 preview

Ieder jaar verschijnen nieuwe Google Pixel-telefoons, maar dit jaar pakt de zoekgigant het iets anders aan. Google kiest ervoor om één variant van de Pixel 5 uit te brengen (er is dus geen XL-variant) en de smartphone bevindt zich niet meer in het high-end segment. In plaats daarvan positioneert Google de Pixel 5 meer als middenklasser.

Hierdoor zijn de specificaties minder indrukwekkend, maar er zijn alsnog genoeg verbeteringen doorgevoerd die de Pixel 5 een hele interessante smartphone maken. Android Planet heeft de Google-telefoon – ondanks dat ‘ie niet in Nederland wordt uitgebracht – nu een paar dagen in gebruik en hieronder lees je wat ons tot nu toe is opgevallen.

Randloos en compact design

Het eerste wat je merkt als je de Google Pixel 5 voor het eerst vasthoudt, is hoe compact de smartphone is. De telefoon is een stuk handzamer dan vrijwel elk Android-toestel dat ik de afgelopen maanden heb getest en ook makkelijker om met één hand te bedienen.

google pixel 5 preview

Dit komt voornamelijk door het compacte 6 inch-scherm en de dunne schermranden, waardoor de behuizing niet te groot is. In een tijd waarin de meeste smartphones een display van 6,5 inch of groter hebben, is het verfrissend om te zien dat Google ervoor kiest om zijn duurste toestel compact te houden.

Als gezegd zijn de randen rondom het scherm lekker dun en omdat de selfiecamera in een gat in het scherm zit, oogt het geheel simpel en symmetrisch. Het scherm heeft verder een resolutie van 2340 bij 1080 pixels en ziet er scherp uit. Wel is het me opgevallen dat de helderheid niet heel hoog is, waardoor het display buiten soms niet helemaal goed af te lezen is.

Prima specificaties, 90Hz en 5G

Omdat de Google Pixel 5 niet een echt vlaggenschip is, zijn de specificaties redelijk bescheiden. Onder de motorkap zit bijvoorbeeld de Snapdragon 765G-chip, een processor die ook te vinden is bij de goedkopere OnePlus Nord (399 euro). In de praktijk voelt de Pixel 5 echter snel aan en merkte ik eigenlijk niet zoveel verschil met de Pixel 4 XL van vorig jaar en de onlangs verschenen Samsung Galaxy S20 FE, die een snellere processor hebben.

google pixel 5 preview

Fijn is dat de Pixel 5 – net als zijn voorganger – een 90Hz-scherm heeft. Dit betekent dat het display vaker (90 keer in plaats van 60 keer) wordt ververst, waardoor animaties vloeiender zijn en de smartphone sneller aanvoelt. Dit is een toffe feature en eentje waar ik eigenlijk niet meer zonder kan.

Verder is de Google Pixel 5 voorzien van 8GB werkgeheugen, 128GB niet-uitbreidbare opslagruimte, 5G-ondersteuning en een vingerafdrukscanner op de achterkant. De geavanceerde 3D-gezichtsherkenning van de Pixel 4 is dus verdwenen en Google kiest voor een ‘simpele’ vingerafdrukscanner achterop, die overigens wel uitstekend werkt.

Schone software en snelle updates

Een belangrijke feature van de Pixel-telefoons is natuurlijk de schone software en dat is bij de Pixel 5 niet anders. De smartphone draait op Android 11 en krijgt als eerste de nieuwste updates en beveiligingspatches. Google belooft de telefoon drie jaar lang te ondersteunen en doet dit daarom sowieso tot oktober 2023.

[ad_2]