[ad_1]

We hebben dit jaar al behoorlijk wat nieuwe smartphones voorbij zien komen, maar we zijn nog lang niet klaar met onthullingen. Zo wacht de wereld nog vol spanning op de onthulling van Google’s Pixel 4 toestellen en zijn er uiteraard ook al de nodige renders gelekt. Dit jaar heeft Google ook nog eens zelf vroegtijdig een foto van het toestel gepost.

Opvallend aan de beelden is dat de goede oude vingerafdrukscanner aan de achterkant ontbreekt. Nu zou het kunnen dat ze gaan voor een in-display vingerafdrukscanner, aangezien de rand aan de voorkant wat klein is. Een andere verklaring is afkomstig van voorbijgangers die door Google medewerkers benaderd zijn om foto’s van zichzelf te maken. Het lijkt erop dat Google dit jaar voor gezichtsherkenning gaat.

Gezichten verzamelen op straat

Voor de nieuwe Pixel 4 feature is Google de straat opgegaan om gezichten te verzamelen. Hoogstwaarschijnlijk zullen deze gebruikt worden in een soort neuraal netwerk. De voorbijgangers zouden een Amazon of Starbucks cadeaubon aangeboden krijgen om mee te doen aan de data inzamelingsactie. Zo laat een ingenieur genaamd George weten dat hij onlangs benaderd werd door een paar mannen met smartphones. Ze gaven aan Google medewerkers te zijn die bezig waren met het verzamelen van data om het ontgrendelen van smartphones via gezichtsherkenning te verbeteren.

Google Pixel 4

Vermomde Pixel 4

De ingenieur kreeg hierop een toestel toegereikt, vermomd in een grote case, en moest vanaf verschillende hoeken foto’s van zijn gezicht maken. Uiteraard ondervroeg hij de Google mannen en wist hij van ze te ontfutselen dat Google meerdere teams heeft ingezet om in verschillende steden data te verzamelen. Voordat hij aan de slag mocht met foto’s maken, moest George overigens eerst nog wel een verklaring van afstand ondertekenen. Uiteraard hoor je die eerst goed te lezen voordat je hem ondertekent, maar daar doet George blijkbaar niet aan. De man geeft aan dat Google toch al zo’n beetje zijn hele leven op hun servers heeft staan en dat Google uit zijn leven verwijderen toch niet gaat gebeuren. Data privacy zou daarbij slechts een illusie zijn.

ToF vs. gestructureerd licht

Wat voor gezichtsherkenning-systeem Google van plan is om te implementeren vertelt het verhaal helaas niet. Mogelijk gaan ze voor een Time of Flight (ToF) camera. Hierbij worden infrarood stralen gebruikt om een 3D map van je gezicht te maken. Het systeem meet hoe lang het duurt voordat de stralen vanaf je gezicht weer terugkaatsen naar het toestel en deze data kan vervolgens vergeleken worden met het gezicht dat de smartphone probeert te ontgrendelen.  Zo’n ToF systeem is goedkoper en wat minder complex dan het systeem dat Apple bijvoorbeeld gebruikt voor zijn Face ID feature. Apple gebruikt namelijk gestructureerd licht, dat een patroon op je gezicht projecteert. Door te kijken naar vervormingen in het patroon, weet het systeem vervolgens een 3D map van je gezicht te maken.

Face ID

Dit jaar meer Google kleurtjes?

Zoals altijd blijft het gewoon nog even afwachten wat Google daadwerkelijk van plan is. Het design van de Pixel 4 kennen we dankzij het bedrijf al, maar de vraag is nog in welke kleuren het toestel beschikbaar zal zijn. Volgens een hardnekkig gerucht zouden we dit jaar dan eindelijk ook een mintgroen Pixel toestel krijgen.

PhoneArena

Reageer op artikel:

Google fotografeert random voorbijgangers voor nieuwe feature Pixel 4[ad_2]