[ad_1]

Dit moet je weten over de Google Pixel 3a

De Google Pixel 3a is een midrange smartphone met een uitstekende camera en stock-Android. Het toestel is een kleinere versie van de Pixel 3a XL, en een betaalbaar alternatief voor de Google Pixel 3 en Pixel 3 XL. Deze 3a heeft minder krachtige hardware, maar houdt de goede camera en fijne software.

Google Pixel 3a specificaties: alles wat je moet weten

De specificaties van de Google Pixel 3a zijn vergelijkbaar met die van andere midrange toestellen. Hieronder vind je de belangrijkste kenmerken;

  • 5,6 inch oled-scherm met full hd-resolutie
  • 12 megapixel camera achterop
  • 8 megapixel selfiecamera
  • Snapdragon 670-chipset met acht cores, 4GB werkgeheugen
  • 3000 mAh accu, snel opladen via usb-c
  • 64GB opslagruimte ingebouwd, niet uitbreidbaar met geheugenkaart
  • Loopt op een schone versie van Android 9.0 (Pie)
  • Vingerafdrukscanner op de achterkant
  • Hoofdtelefoonaansluiting

Design: zo ziet de Google Pixel 3a eruit

Google’s Pixel 3a is voorzien van een kunststof behuizing met een usb-c-aansluiting en luidspreker onderop. Op de bovenkant tref je een 3,5mm-hoofdtelefoonpoort aan. Dit is opvallend omdat Google deze audiopoort schrapte op de duurdere Pixel 2– en 3-smartphones. De Pixel 3a heeft een vingerafdrukscanner op de achterkant, waar je ook de camera met led-flitser vindt. De behuizing is niet water- of stofbestendig.

Google Pixel 3a officieel

Het display van de Google Pixel 3a heeft een grootte van 5,6 inch. In vergelijking met andere Android-smartphones is dit relatief klein, waardoor de Pixel 3a één van de meest compacte toestellen is. Het oled-paneel heeft een groot contrast, fraaie kleuren en is energiezuiniger dan een lcd-paneel. De full-hd-resolutie betekent dat het display erg scherp oogt. Redelijk opvallend is dat het scherm geen notch heeft. Omdat de randen boven en onder het display wat breder zijn, is er genoeg ruimte om de frontcamera in de bovenste balk te plaatsen.

Processor: minder snel dan de Pixel 3

Onder de motorkap van de Pixel 3a schuilt een Snapdragon 670-processor. Deze chipset heeft acht kernen (octacore) en levert genoeg rekenkracht om alle populaire apps te draaien. De meeste games kan je ook zonder problemen spelen. Als je graag zware games speelt, kan je beter kiezen voor een high-end toestel of een speciale gaming smartphone. Het werkgeheugen van de Pixel-telefoon is 4GB groot en dat is ruim voldoende om snel te wisselen tussen recente gebruikte apps.

De smartphone heeft 64GB opslagruimte. Als je veel apps of games downloadt of graag fotografeert, kan dat krap zijn. Het opslaggeheugen is namelijk niet uitbreidbaar met een micro-sd-kaartje.

Accu laadt vlot op

De Google Pixel 3a is voorzien van een niet-verwisselbare accu met een capaciteit van 3000 mAh. Dat is een gebruikelijke grootte voor een smartphone met een oled-disply van dit formaat. Naar verwachting gaat de accu een normale dag mee, maar moet je hem ‘s avonds of ‘s ochtends wel opladen. Het laden gaat via de usb-c-aansluiting. Bij aanschaf van de Pixel 3a krijg je een oplader met een vermogen van 18 Watt. Die laadt de batterij snel op.

De 18W-oplaadsnelheid is gangbaar voor een midrange smartphone. Er zijn toestellen die iets langzamer opladen, maar er zijn ook concurrenten die aanzienlijk sneller vol zijn. De Motorola Moto G7 Plus komt bijvoorbeeld met een 27W-oplader.

Net als de meeste midrange toestellen ondersteunt de Pixel 3a geen draadloos opladen. De duurdere Pixel 3 (XL) kan wel draadloos worden opgeladen.

Eén camera, maar wel een hele goede

Smartphones krijgen steeds meer camera’s. Was een paar jaar geleden één camera op de achterkant volstrekt normaal, nu hebben de meeste toestellen twee camera’s. Er verschijnen zelfs steeds meer modellen met drie of vier camera’s. De extra camera’s brengen nieuwe features met zich mee, bijvoorbeeld een groothoeklens, zoomen en een TOF-sensor om objecten op te meten. De Google Pixel 3a mist deze features omdat hij slechts één camera achterop heeft.

Deze 12 megapixel camera schiet enkel ‘normale’ foto’s, maar wel hele goede. Het is namelijk dezelfde camera als in de Pixel 3 (XL) en dat is bijzonder omdat de toestellen honderden euro’s in prijs verschillen. De Pixel 3(a)-camera maakt overdag detailrijke foto’s met fraaie kleuren en een groot dynamisch bereik. Omdat de sensor veel licht vangt, schiet de camera opvallend goede plaatjes in het donker. In onze Pixel 3 XL-review noemen we de camera één van de hoogtepunten van het toestel.

De frontcamera van de Pixel 3a heeft een resolutie van 8 megapixel.

google pixel 3a

Software: Android zonder bloatware

Een belangrijk argument om een Google Pixel-toestel te nemen, is het softwarebeleid. Een Pixel draait allereerst op stock-Android: de schone Android-versie zonder aanpassingen van een fabrikant. Je ervaart Android zoals Google het bedoeld heeft. Er worden geen extra apps of features meegeleverd die in de weg zitten en opslagruimte in beslag nemen. Bij zijn release draaide de Pixel 3a op Android 9.0 (Pie).

Ten tweede krijgt een Pixel-smartphone jarenlang updates. Google garandeert minimaal drie jaar software-ondersteuning vanaf de releasedatum van het toestel. In die drie jaar krijg je elke maand een beveiligingsupdate. Als er een nieuwe Android-versie verschijnt, komt die ook beschikbaar voor je toestel. In de praktijk kun je twee of drie grote Android-updates verwachten, waaronder Android Q.

Wat ook fijn is aan het softwarebeleid van de Pixel-serie, is dat Google een update als eerste uitbrengt voor zijn eigen toestellen. Het gaat hierbij zowel om een beveiligingsupdate als om een vesie-update. Je kan als eerste aan de slag met nieuwe Android-features en bent beter beschermd tegen kwetsbaarheden in het Android-besturingssysteem. Fabrikanten als Samsung, OnePlus, Huawei en Sony rollen regelmatig beveiligingsupdates uit, maar hebben doorgaans weken tot maanden nodig om hun smartphones te updaten naar een nieuwe Android-versie.

Google Pixel 3a kopen

De Google Pixel 3a kost 399 euro, maar is niet in Nederland te koop. Als je de smartphone wilt aanschaffen, kan je hem bijvoorbeeld importeren uit Duitsland of Spanje. In die landen is het toestel wel officieel verkrijgbaar. Er zijn ook (web)winkels die de Pixel 3a in het buitenland inkopen en hem hier voor een hogere prijs leveren. De smartphone is beschikbaar in het zwart, wit en paars.

[ad_2]