[ad_1]

Het duurt nog even voor we de Google Pixel 5 te zien zullen krijgen, maar dat wil zeggen dat onze favoriete zoekgigant nog genoeg tijd heeft om de feedback over de Pixel 4 en Pixel 4 XL smartphones ter harte te nemen. 

Vóór de onthulling van de Google Pixel 5 kwam de fabrikant op de proppen met de Google Pixel 4a, de opvolger van de Google Pixel 3a van vorig jaar. Een zeer interessant toestel en dat geeft ons hoop voor een minstens net zo’n goede Pixel 5.

In tegenstelling tot andere te verschijnen smartphones, zoals de iPhone 12, is er nog bijzonder weinig te vinden over de Google Pixel 5.

Andere smartphones die we verachten in 2020:

Als we af mogen gaan op eerdere jaren, dan verwachten we de Google Pixel 5 rond oktober 2020. Het is echter mogelijk dat we de smartphone later zien, omdat de Pixel 4a werd vertraagd door de impact van het coronavirus. Aangezien Google officieel heeft aangekondigd dat de Pixel 5 (genaamd de Pixel 5G) in 2020 zal komen, verwachten we hem in ieder geval dit jaar. 

Toen de Google Pixel 4-smartphones eind 2019 werden gelanceerd, hielden we zeker van hun fotomogelijkheden, maar toch schoten ze wat tekort. 

De Pixel 4 en 4 XL waren populaire toestellen, maar kregen niet echt het enthousiaste onthaal van de Pixel 3-serie. De aankomende smartphones zouden Google’s kans kunnen zijn om mogelijke kopers een wow-effect te bezorgen. Lees verder om te ontdekken waar we denken dat de Google Pixel 5 zou kunnen verbeteren. 

Update: Het nieuwste gerucht wijst erop dat de Pixel 5 vanaf 8 oktober te bestellen is als pre-order. Een officiële aankondiging zou dan ook rond die tijd plaatsvinden.

In het kort

  • Wat is de Google Pixel 5? Google’s volgende vlaggenschip smartphone
  • Wanneer wordt de Google Pixel 5 gelanceerd? Mogelijk (8) oktober 2020
  • Hoeveel kost de Google Pixel 5? Waarschijnlijk zo’n 700 à 800 euro

Google Pixel 5 lanceringsdatum en prijs

Google Pixel 4 in hand

(Image credit: Future)

Het is een beetje vroeg om met zekerheid te zeggen wanneer de Pixel 5 releasedatum zal zijn, gezien hoe tumultueus 2020 tot dusver is geweest. Terwijl Google officieel de Pixel 5 aankondigde en verklaarde dat deze voor het einde van 2020 zou uitkomen, zijn we er niet zeker of deze ook uitgesteld wordt, net zoals dat de Pixel 4a vertraagd was. Zo niet, dan hebben we een goed idee van wanneer hij zou kunnen verschijnen.

Dat heeft alles te maken met het feit dat Google Frankrijk in zijn blog kort vermeldde dat pre-orders voor de telefoon van start zouden gaan op 8 oktober.

Hou er rekening mee dat de pre-orders misschien niet beschikbaar zijn op de dag waarop de smartphone wordt aangekondigd, maar het lijkt erop dat Google van plan is om begin oktober toch al een aankondiging te doen.

Oktober ligt (buiten alle coronahectiek) in de lijn der verwachtingen, omdat de Pixel 4 op 24 oktober 2019 is gelanceerd en elk vorig vlaggenschip van Google ook in oktober is uitgebracht.

Op vlak van prijs zal de Google Pixel 5 prijs waarschijnlijk op dezelfde prijs of iets hoger uitvallen dan de Pixel 4. De Pixel 4 kende een startprijs van 779 euro. 

High-end smartphones stijgen jaarlijks in prijs en in 2020 is dat zeker te merken. Dat heeft onder meer te maken met de dure chipsets (met 5G-ondersteuning). Wat dat betreft, is het niet vreemd om te denken dat ook Google de prijs van haar nieuwe toestellen verhoogt. 

Voor iedereen die niet de hoofdprijs wil betalen voor een Pixel-vlaggenschip is er nog hoop: een onderzoek van Google ging naar verluidt vragen aan consumenten of zij geïnteresseerd waren in het kopen van een premium Google-smartphone voor 699 dollar. Dat zou het zeker een voorsprong kunnen geven op rivaliserende top-smartphones die alsmaar duurder worden.  

Zowel de lancering als de prijs zijn een gok momenteel. Van zodra we meer concrete info hebben, passen we dit natuurlijk aan.

Google Pixel 5 lekken en nieuws

Het eerste wat je moet weten over Pixel 5 lekken is dat ze volgens een aantal bronnen allemaal nep of aan verandering onderhevig kunnen zijn, waarbij Google blijkbaar het ontwerp van de telefoon nog niet heeft afgerond (vanaf juli 2020). Neem dus al het volgende met iets meer korrels zout dan normaal.

Het grootste Google Pixel 5 lek is eigenlijk van de Pixel 5 XL. Een hoogwaardige render (zie hieronder) met een mogelijk prototype van de smartphone is gelekt.

Zoals je ziet, is het ontwerp van de camera volledig aangepast. De bron beweert dat dit slechts een van de drie mogelijke prototypes is. De andere twee opties zouden een ‘gewoon’ vierkant camerablok hebben.

Een van de drie lenzen op de foto is blijkbaar een groothoeklens, wat nieuw zou zijn voor de Google Pixel-smartphones. De voorkant van de smartphone staat niet op deze foto’s, maar zou naar verluidt gelijkaardig zijn aan de Google Pixel 4 met een dikke schermrand bovenaan voor de camera en bijbehorende sensoren.

We hebben ook enkele gelekte renders gezien die naar eigen zeggen de standaard Google Pixel 5 tonen. Er zijn echter de nodige bronnen die hun twijfels hebben over het materiaal.

Hieronder zie je dat de Pixel 5 met redelijke randen aan de zijkant, een vierkantige camera-opzet en vingerafdrukscanner aan de achterzijde, en een cameragat aan de voorzijde.

Dezelfde leaker heeft nu ook beelden gedeeld die zogenaamd de Pixel 5 XL laten zien en ze lijken – misschien niet verrassend – erg op het standaard Pixel 5 lek.

Aangezien zijn vorige leak ook niet bepaald betrouwbaar lijkt, nemen we ook deze renders met een flinke korrel zout.

De Google Pixel 5 moet het high-end toestel van de Amerikaanse fabrikant worden dit jaar, maar hij wordt met de Snapdragon 765G mogelijk aan boord minder krachtig dan we vooraf gedacht hadden.

Het leek niet meer dan logisch dan dat de smartphone de Snapdragon 865 of zelfs 865 Plus processor zou krijgen. Dat zijn de beste chipsets die op dit moment beschikbaar zijn voor Android-telefoons en zouden de telefoon veel meer rekenkracht geven dan de 765G. De Snapdragon 765G chip vinden we ook terug in de OnePlus Nord en LG Velvet, twee toestellen die ver onder het prijskaartje van de high-end toestellen met Snapdragon 865-chips werken. Goedkoper dus, maar ook minder krachtig.

We hebben eerdere geruchten gehoord dat de telefoon niet zo high-end zal zijn als, laten we zeggen, de Pixel 4. We vermoeden dat Google door onder meer de mindere chipset qua prijs niet op het niveau van een Samsung Galaxy S20 of Oppo Find X2 Pro wil zitten. 

Een eerder gerucht wijst erop dat de Pixel 5 gebruikmaakt van de Snapdragon 765. Deze variant is qua prestaties bijna gelijk, maar het is wel een nog oudere chip dan de Snapdragon 765G.

We hebben ook gehoord dat Google Pixel 5 omgekeerd draadloos laden zou ondersteunen, volgens de Android 11-code die in een ontwikkelaarsbèta is gevonden. Hierdoor zou je andere apparaten, zoals draadloze oortjes, een smartwatch of een andere smartphone, kunnen opladen door ze op de Pixel 5 te leggen.

Die functie vereist heel wat stroom, dus we vragen ons af of Google iets gedaan heeft aan de kleine batterij. Dit was namelijk een van onze grootste minpunten bij de Google Pixel 4.

Google lijkt inderdaad in te zetten op batterijbesparing, want we hebben ook gehoord van een ‘ultra-low-power mode’ die zowel voor de Google Pixel 5 als de Pixel 4 zou zijn. Deze modus zal waarschijnlijk een heleboel functies van de telefoon uitschakelen, zoals locatietracking en automatische achtergrondsynchronisatie van apps, om de batterijduur zo lang mogelijk te maken.

Hou deze pagina zeker in de gaten voor meer lekken en nieuws over de Google Pixel 5, aangezien het momenteel nog erg vroeg is voor concrete info. De komende maanden (of zelfs weken) komt er waarschijnlijk meer schot in de zaak, aangezien de productie van de Google Pixel 5 prototypes blijft doorgaan.

Vorig jaar heeft Google zelfs vroegtijdig een afbeelding van de Google Pixel 4 onthuld, omdat er zodanig veel gelekte info verschenen was.

Wat we willen zien bij de Google Pixel 5

De Google Pixel 4 is zeker een goede opvolger, maar liet toch veel te wensen over op sommige vlakken (voornamelijk batterijduur). Er zijn bovendien nog functies die Google niet in zijn vlaggenschip heeft verwerkt en die de concurrentie wel heeft. Dit is wat wij willen zien bij de Google Pixel 5:

1. Een grotere batterij

Google Pixel 4 battery life and charger

Krijgt de batterij een upgrade? (Image credit: Future)

Verreweg de grootste klacht over de vorige Google Pixel-smartphone was de korte batterijduur. Hoewel de capaciteit niet per se aangeeft hoe lang de batterij meegaat, is de 2.800mAh-batterij wel erg klein. Veel gebruikers zaten daarom met een lege batterij voor het einde van de dag.

De Google Pixel 4 XL deed het iets beter met zijn capaciteit van 3.700mAh, maar zelfs dat was niet genoeg voor meer dan een dag batterij. Als Google met de grote jongens wil spelen, moet het een inhaalbeweging maken op batterijvlak.

2. Breng de vingerafdrukscanner terug

Google Pixel 4 face unlock

Niet iedereen houdt van Face Unlock. (Image credit: Future)

De Google Pixel 4 heeft geen vingerafdrukscanner aan de achterzijde zoals de Pixel 3 en heeft ook geen in-screen vingerafdrukscanner als tweede vorm van biometrie. Je moet daarom gezichtsherkenning gebruiken, maar daar is niet iedereen tevreden mee.

Sommigen vinden het misschien makkelijker te gebruiken, maar anderen vinden het dan weer vervelend om naar hun smartphone te staren tot hij ontgrendelt. In de Pixel 5 geven we de voorkeur aan zowel gezichtsherkenning als vingerafdrukscanner. Of die scanner nu op de achterkant of in het scherm zit, maakt ons zelfs niet uit. We vinden het gewoon makkelijker.

3. Voeg een groothoeklens toe aan de Pixel 5

Google Pixel 4 camera

Met twee lenzen schiet de Pixel 4 tekort tegenover de rest. (Image credit: Future)

Google, alsjeblieft, wees net als elk ander Android vlaggenschip in 2020 en geef ons een ultra-groothoeklens op de Google Pixel 5.

De toevoeging van een telelens was zeer welkom en gaf ons meer fotomogelijkheden, waaronder beter portretfoto’s. De smartphone zou nog veel beter kunnen worden door de toevoeging van een groothoeklens.

4. Geef de Pixel 5 een microSD-kaartslot

Google Pixel 4 sides

(Image credit: Future)

Een minimale opslagcapaciteit van 64GB en een maximum van 128GB kan echt niet voor een vlaggenschip. Google moedigt gebruikers hiermee aan om zoveel mogelijk gebruik te maken van cloudopslag, maar deze getallen horen niet bij een vlaggenschip. Lokale opslag blijft een must voor veel gebruikers. Een belangrijk aspect is dat die opslag altijd toegankelijk is, ook wanneer je geen internetverbinding hebt. Een microSD-kaartslot kan dit probleem deels oplossen, maar dat was niet aanwezig.

Eerlijk gezegd twijfelen we of een microSD-kaartslot deel zal uitmaken van de Google Pixel 5. Geen enkele Pixel-smartphone is tot nu toe uitgerust geweest met een kaartslot en we vrezen dat we het nooit zullen zien.

5. Een koptelefoonaansluiting

Google Pixel 4 size comparison

(Image credit: Future)

Hoewel Google bij de eerste Pixel-smartphone trots verkondigde dat het (in tegenstelling tot Apple) wél een koptelefoonpoort had, hebben de Google Pixel 3 en Google Pixel 4 die niet meer.

Net zoals bij het microSD-kaartslot, vrezen we dat we daadwerkelijk een koptelefoonaansluiting zullen terugzien. Eens een bedrijf kiest om de aansluiting weg te halen, zien we hem meestal nooit meer terug (de Sony Xperia 1 II is de enige uitzondering). Zo hebben de Samsung Galaxy Note 10, iPhone 11 en Huawei P30 Pro allemaal geen koptelefoonpoort meer en dat blijft jammer voor fans van koptelefoons met kabel.[ad_2]