[ad_1]

Google Stadia-app voor iPhone

Afgelopen maart kondigde Google de nieuwe dienst Google Stadia aan en nu is er de iOS-app. Daarmee ben je voorbereid op de officiële start op 19 november. Met de Stadia-app kun je zien welke games er beschikbaar zijn en ze beheren. Spelen binnen de app is echter niet mogelijk. Als je beschikt over een Stadia-controller en een Google Chromecast Ultra, dan kun je je games op de televisie, een laptop of andere computer spelen. Er zijn wel enkele mobiele apparaten waarop je kunt spelen, maar de iPhone en iPad horen niet daarbij.

Betalen om games te mogen kopen
Google Stadia werkt totaal anders dan Apple Arcade. Je betaalt €9,99 per maand en krijgt daarmee de mogelijkheid om games te kopen. Er zijn bij de start van Google Stadia 12 games beschikbaar en dat moet uiteindelijk groeien tot 40 games aan het eind van het jaar. Daarmee is het aanbod slechter dan dat van Apple Arcade, waarvoor je maar €4,99 betaalt en waarbij je 100 games meteen tot je beschikking hebt. Bovendien zijn de eisen van Apple Arcade een stuk lager: je kunt het op bijna elk apparaat spelen zonder dat je een geschikte controller of een toegangspasje nodig hebt. Bij Stadia moet je een Founder’s of Premiere Edition hebben gekocht of beschikken over een Stadia Buddy Pass.

Google Stadia controller

Koop je bijvoorbeeld de Premiere Edition voor €129, dan krijg je een controller, Chromecast Ultra, 3 maanden Stadia Pro, een Buddy Pass voor een vriend en de mogelijkheid om Destiny 2 te spelen. Je betaalt dus 10 euro per maand maar de games zijn niet inbegrepen; die moet je nog apart aanschaffen.

Wie niet vooraf €129 wil investeren kan vanaf februari 2020 lid worden van Stadia Basic, dat gratis is. Uiteraard moet je ook dan nog voor de losse games betalen.

Google Stadia: vereisten

Dit heb je nodig om Google Stadia te kunnen gebruiken:

  • Een Google-account (liefst privé, business- en onderwijsaccounts werken niet)
  • Stadia Founder’s Edition, Premiere Edition of een Stadia Buddy Pass
  • De Stadia-app voor Android of iOS
  • Een internetverbinding van 10 Mbps of sneller
  • Een Stadia Controller, Playstation DualShock 4 Controller, Xbox One Controller of andere geschikte controller

Wil je spelen op een smartphone, dan is als vereiste ook een Pixel-telefoon nodig (versie 2, 3, 3a of 4) wat het meteen beperkt tot de meest fanatieke Google-fans. Het marktaandeel van de Pixel-telefoon is namelijk erg klein.

Google Stadia werkt anders dan Apple Arcade, waarbij je na betaling meteen onbeperkt kunt spelen. Er gelden bij Stadia meer beperkingen en je moet voor meer dingen betalen. Bij aankoop van een spel krijg je een code, waarmee je kunt spelen. Stadia is van plan om een alternatief te worden voor gamen op consoles, terwijl Apple zich veel meer richt op games die geoptimaliseerd zijn voor het kleine scherm. Op zich zitten beide gamediensten elkaar niet in de weg, ook omdat de doelgroepen heel verschillend zijn.

Google Stadia

Zie je het helemaal zitten, dan kun je bij Google voor €129 een startpakket bestellen. Hierbij zijn inbegrepen: 3 maanden Google Stadia pro, een Google Chromecast Ultra en een gamecontroller van Google. Nederland is een van de regio’s waar Google Stadia op 19 november van start gaat, samen met Duitsland, Frankrijk, de VS en enkele andere landen.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 – 13 november, 13:03: Verduidelijkt dat je voor spelen op een smartphone de Pixel-telefoon nodig hebt.

[ad_2]