[ad_1]

Het zou je eigenlijk niks moeten verbazen, maar Google staakt de ondersteuning van de eerste Pixel smartphone. Het toestel is nu drie jaar oud en de laatste update rolt in december dit jaar van de band. In het laatste update-bulletin van Google is de Pixel 1 al niet meer te vinden, maar het bedrijf heeft aan The Verge laten weten in december toch nog een laatste update de deur uit te doen alvorens het toestel met pensioen te sturen.

Gebruikers die hun Pixel 1 nog langer willen gebruiken, kunnen dit uiteraard gewoon doen, zij lopen echter wel het risico op de lange termijn tegen beveiligingsproblemen aan te lopen. Daarnaast bestaat er een levendige community waardoor er nog jarenlang custom roms beschikbaar zijn voor de smartphone (waarvan sommige met over the air updates) waardoor je nog steeds up to date kan blijven.

Mocht je je toestel willen bevrijden van Google, dan kan je ook kiezen voor /e/, de Googlevrije versie van Android. Ook dit besturingssysteem krijgt ota updates waardoor je nog jaren veilig gebruik kan maken van je smartphone.  Wij hebben deze versie van Android uitgebreid getest, lees onze bevindingen hier.  [ad_2]