[ad_1]

Google heeft zijn eigen iPhone 11 en iPhone 11 Pro-concurrent onthuld in de vorm van de Pixel 4 en Pixel 4 XL. Hoog tijd dus om de twee tegenover elkaar te zetten in deze vergelijking.

Design en scherm

Google en Apple lijken bij elkaar af te hebben gekeken wat het design betreft. Alle vier de smartphones hebben namelijk een forse vierkante camerabult op de achterkant. Apple heeft ervoor gekozen om de cameramodule mee te laten kleuren met de rest van de achterkant, waardoor hij wat minder opvalt. Google kiest voor een zwart vierkant dat een stuk beter in het oog springt.

De Pixel 4 is verkrijgbaar in drie kleuren: zwart, wit en het nieuwe oranje. Bij de iPhone 11 heb je de keuze uit zes varianten: geel, groen, paars, rood, zwart en wit. De iPhone 11 Pro (Max) is beschikbaar in het spacegrijs, zilver, goud en het nieuwe middernachtgroen.

Google Pixel 4

Aan de voorkant zien we al snel de eerste verschillen. De Google Pixel 4 en Pixel 4 XL hebben namelijk forse schermranden aan de boven- en onderkant, terwijl Apple voor een uitsnede in het display kiest. Het zal van je persoonlijke voorkeur afhangen, maar wat ons betreft ziet de iPhone er qua design een stuk mooier uit. De schermranden zijn smaller, de cameramodule valt minder op en ook de rand rondom het toestel ziet er kwalitatief beter uit.

De schermranden van de Pixel 4 levert ook verschillen in de schermformaten op. De Google Pixel 4 en 4 XL hebben een 5,7 inch- en 6,3 inch-display, terwijl de iPhone 11 en iPhone 11 Pro een 6,1 inch- en 5,8 inch-scherm hebben. De grotere iPhone 11 Pro Max heeft een 6,5 inch-display. Beide Pixels zijn uitgerust met een oled-scherm, net als de iPhone 11 Pro en Pro Max. De iPhone 11 is de enige die het met een kwalitatief minder goed lcd-scherm moet doen.

De Pixel heeft wel een streepje voor als het om de ververssnelheid van het scherm gaat. Deze heeft op de Pixel een snelheid van 90Hz, waardoor animaties er een stuk vloeiender uitzien en alles net even wat vlotter aanvoelt.

iPhone 2020

Specificaties

Als we naar de specificaties kijken, blijft het zoals ieder jaar lastig om de kale cijfers met elkaar te vergelijken. Het verleden heeft ons geleerd dat Apple minder indrukwekkend specificaties nodig heeft om betere prestaties te realiseren. Dat is vooral te danken aan de nauwe samenwerking tussen iOS en de hardware van de iPhone.

De iPhone 11 en 11 Pro draaien op Apples A13-chip, terwijl de Pixel 4 en 4 XL op de Snapdragon 855 lopen. Deze chips vergelijken is lastig, maar in beide gevallen haal je een smartphone in huis met uitstekende prestaties, waar je de nieuwste games op kunt spelen en nog jaren de nieuwste apps op kunt installeren.

Net als bij de iPhone kun je het interne geheugen van de Pixel niet uitbreiden. Denk daarom goed na wat je kiest. Je hebt bij de Pixel de keuze uit 64 en 128GB. Bij de iPhone 11 kun je kiezen uit 64, 128 en 256GB. De 11 Pro heeft ook drie opslagcapaciteiten: 64, 256 en 512GB.

Camera

Google en Apple maken dit jaar forse stappen voorwaarts op cameragebied. De iPhone 11 heeft een dubbele 12 megapixel-camera, terwijl de iPhone 11 Pro (Max) voor het eerst een driedubbele cameramodule heeft. De Google Pixel maakt dit jaar de overstap van één naar twee cameralenzen, op zowel de normale 4 als de grotere 4 XL.

Google rust de twee Pixels uit met een 12 megapixel-camera en 16 megapixel-telelens. Deze maakt het mogelijk om beter in te zoomen. Apple maakt een andere keuze en gebruikt een 12 megapixel-groothoeklens en nieuwe 12 megapixel-ultragroothoeklens. Hiermee kun je een veel groter gebied vastleggen dan voorheen. De 11 Pro heeft zowel een normale lens als een ultra groothoek en telefotolens.

Software is inmiddels minstens zo belangrijk voor camerakwaliteit als de hardware, maar gelukkig zijn beide bedrijven zich hiervan bewust. Zo introduceert Google de nieuwe Dual Exposure- en astrofotografiemodus. Hiermee maak je extra mooie foto’s van de sterrenhemel. De Pixel had al langer Night Sight, een functie die foto’s in het donker een stuk beter maakt.

Apple introduceert voor het eerst een nachtmodus op de iPhone 11 en 11 Pro, waarmee het bedrijf één van de grote tekortkomingen van de iPhone-camera oplost. Daarnaast introduceert een toekomstige software-update de Deep Fusion-techniek, die de camerakwaliteit verder verbetert tot op het kleinste detail.

Op selfiegebied doet Google opvallend genoeg een stapje terug: de dubbele cameralens op de voorkant wordt ingeruild voor een enkele lens van 8 megapixel. De iPhone 11 en 11 Pro doen juist een stap vooruit door de kwaliteit van de frontcamera te verhogen naar 12 megapixel.

Lees ook: iPhone 11 Deep Fusion uitgelegd

Software

Als je meer vergelijkingen op iPhoned hebt gelezen, weet je wat je hier kunt verwachten. Het is namelijk haast onmogelijk om de software van de twee smartphones te vergelijken, omdat Android en iOS zo verschillend zijn.

In de regel heeft het vooral met gewenning te maken. Gebruik je al jaren Android, dan zal de Pixel 4-sofware vertrouwd aanvoelen en zo werkt het andersom op de iPhone ook. Apple staat bekend om zijn jarenlange ondersteuning van iPhones met nieuwe iOS-versies en omdat Google de Pixel zelf maakt, kun je hier ook met de Pixel 4 van uitgaan. De Google Pixel 4 XL draait standaard op Android 10, de iPhone 11 en 11 Pro op iOS 13.

Overige functies

Apple richt zich met de 2019 iPhones duidelijk op de kern: een betere camera, accuduur en stevigheid van het toestel. Om die reden zijn er dit jaar opvallend weinig extra functies waar we het hier over kunnen hebben. De enige overige vernieuwing is dat Apple nu een snellader in de doos van de 11 Pro stopt.

Google heeft wel wat tijd gemaakt om de Google Pixel 4 wat extra’s mee te geven. Zo introduceert het bedrijf Motion Sense, een nieuwe techniek die het mogelijk maakt om de smartphones te bedienen zonder ze fysiek aan te raken. Door boven het scherm met je hand te zwaaien, kun je bijvoorbeeld nummers overslaan in Spotify, een alarm uitzetten of een telefoongesprek aannemen.

Ook kun je in de zijkant knijpen om bepaalde functies te activeren, iets wat ook bij de Pixel 3 al aanwezig was. De Pixel en iPhone ondersteunen beide enkel gezichtsherkenning en hebben geen vingerafdrukscanner meer.

Conclusie iPhone 11 vs Google Pixel 4-vergelijking

Apple en Google lijken het dit jaar relatief rustig aan te doen met hun nieuwste smartphones. Door vooral op zaken als de camera te focussen, worden beide telefoons weer beter in de dingen waar de meeste mensen ze voor gebruiken. Dat maakt van zowel de iPhone 11 als de Pixel 4 uitstekende smartphones, waar wel een fors prijskaartje aan hangt.

Wat het design betreft verkiezen we de iPhone nog steeds boven de Pixel en nu de camera ook zo sterk is verbeterd, blijven er weinig redenen over om voor de Pixel te gaan. Ben je echter Android gewend en wil je niet overstappen op een compleet nieuw besturingssysteem, dan is de Pixel 4 één van de beste Android-toestellen om dit jaar in huis te halen.

Prijzen

Google Pixel 4 en 4 XL prijzen

  • Google Pixel 4 (64GB): 749 euro
  • Google Pixel 4 (128GB): 849 euro
  • Google Pixel 4 XL (64GB): 899 euro
  • Google Pixel 4 XL (128GB): 999 euro

iPhone 11 prijzen

iPhone 11 Pro prijzen

[ad_2]