[ad_1]

Samsung gaat volgens verschillende Zuid-Koreaanse bronnen aangepaste Exynos-processors maken voor Google. Het gaat om een 5 nanometer chipset die we mogelijk gaan zien in toekomstige Pixel-telefoons.

Samsung-chipsets

Net als Huawei dat doet, maakt ook Samsung zijn eigen processors die doorgaans belanden in zijn eigen vlaggenschepen, zijn midrange-telefoons of die van andere merken. Toch is er niet alleen maar tevredenheid over Exynos, want een nieuwe petitie vraagt Samsung om te stoppen met het gebruik van de eigen chipsets en aan de slag te gaan met de alternatieven van Qualcomm, die het doorgaans beter doen in benchmarks.

Samsung wil echter volop inzetten op zijn eigen processors en het wil tegen tegen 2030 de grootste fabrikant van halfgeleiders worden. Het bedrijf maakt nu alvast 5 nanometer-chipsets, de opvolger van de huidige 7 nanometer architectuur, en volgens het Zuid-Koreaanse Etnet en andere bronnen gaat het zo’n aangepaste 5 nanometer chipsets dit jaar leveren aan Google. Samsung is daarvoor een nieuwe afdeling gestart die aangepaste chipsets maakt.

Beveiliging op Samsung Exynos 9-chipset

Voor Pixel 5?

We weten ook dat Samsung voor de opvolger van de huidige high-end Exynos 990 niet langer zijn eigen Mongoose-kernen zal gebruiken maar we de ARM Cortex-A78-kernen. Verder krijgt de processor ook twee Cortex-A76-cores en vier energiezuinige Cortex-A55-kernen. Daarnaast gebruikt hij de nog niet aangekondigde Mali MP20-gpu en als kers op de taart laat Samsung zijn eigen Image Signal Processor (ISP) en Neural Processing Unit (NPU) vallen voor de Pixel Visual Core-ISP en Googles NPU.

Het is nog niet bekend in welke aankomende Google Pixel-toestellen we de nieuwe Exynos processors gaan zien. Voor de Pixel 5-reeks zal het te laat zijn en volgens geruchten komen die telefoons dit jaar met Qualcomm-processors. Mogelijk gaat het dus om een opvolger van de Pixel 5 of om andere telefoons. Het is ook niet bekend of Samsung ook chips gaat maken voor andere Google-producten zoals de Pixelbooks.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

[ad_2]