[ad_1]

De Galaxy S21 is sneller, mooier én goedkoper dan zijn voorganger en meteen het belangrijkste high-end toestel van Samsung dit jaar. Weet het nieuwe vlaggenschip te overtuigen, ondanks dat er dit jaar concessies zijn gedaan? Je leest het in deze review.

Lees verder na de advertentie.

Lees de Samsung Galaxy S21 review

Normaliter brengt Samsung in februari of maart zijn nieuwste Galaxy S-telefoons uit, maar dit jaar is het bedrijf er vroeg bij. De Galaxy S21, Galaxy S21 Plus en Galaxy S21 Ultra liggen vanaf 29 januari in de Nederlandse winkels en zijn meteen de belangrijkste high-end smartphones die Samsung dit jaar uitbrengt.

Het instapmodel, de reguliere Galaxy S21, is een stuk goedkoper dan zijn voorganger, maar doet ook een aantal stappen terug om tot de lagere prijs te komen. De smartphone borduurt voort op de basis die met de Galaxy S20 is gelegd, maar voert wel meerdere slimme verbeteringen door.

Let op: deze review gaat alleen over de Samsung Galaxy S21. De Galaxy S21 Ultra, die beschikt over de beste hardware en vernieuwde camera’s, bespreken we in een losse review. Houd Android Planet daar de komende dagen voor in de gaten.

Nieuw design is heel fraai

Samsung heeft de Galaxy S21 een nieuw ontwerp gegeven en dat zie je vooral wanneer je naar de achterkant kijkt. Het camera-eiland, waar de drie camera’s in zitten, loopt door vanuit de rand van het toestel en heeft ook een andere kleur. Dit ziet er heel mooi uit, vooral bij de paars met gouden variant die je ziet op onze foto’s. Het geeft de Galaxy S21 echt een eigen smoel en dat is knap.

samsung galaxy s21 review

Er is nog iets met de achterzijde aan de hand. De S21 heeft namelijk een achterkant van plastic en niet meer van glas. Dat klinkt misschien goedkoop, maar in de praktijk merk je er niets van. Sterker nog: de achterkant voelt als glas en heeft een fraaie matte afwerking. Het is dus een slimme manier van Samsung om kosten te besparen, en plastic krast ook nog eens minder snel.

samsung galaxy s21 review

De Galaxy S21 is een fractie zwaarder en dikker dan zijn voorganger, maar behoorlijk handzaam als je ‘m vergelijkt met de Galaxy S21 Plus en Ultra. Deze telefoons zijn bovendien een stuk zwaarder, net als de meeste andere high-end smartphones. Echt compact is de S21 echter niet te noemen. Bedienen met één hand gaat redelijk, maar het is alsnog moeilijk om met je duim de bovenste randen te bereiken. Bij de Google Pixel 5, één van de weinige compacte smartphones die je op dit moment kunt kopen, heb je dit probleem bijvoorbeeld niet.

Plat scherm met lagere resolutie

Draai je de S21 om, dan zie je nu dat het scherm helemaal plat is. De gebogen randen zijn verdwenen en dat zullen veel mensen fijn vinden, omdat ze af en toe zorgen voor onbedoelde aanrakingen. Het oogt misschien iets minder premium, maar daar kunnen we prima mee leven. De bezels zijn verder dun en daardoor bestaat bijna de hele voorkant uit scherm. Alleen bovenaan zie je – net als bij veel andere Samsung-telefoons – een klein gat voor de selfiecamera.

samsung galaxy s21 review

De schermkwaliteit is – zoals we van Samsung gewend zijn – uitstekend: de kleuren spatten van het display af, zwart is ook echt zwart en het scherm kan behoorlijk helder. Daardoor kun je het in iedere situatie goed aflezen. Opvallend is dat Samsung de S21 een full-hd-scherm heeft gegeven, en niet een QHD-display zoals bij de Galaxy S10 en S20.

Met 2400 bij 1080 pixels is het scherm op papier minder scherp dan voorheen, maar in de praktijk merk je daar eigenlijk niets van. Sterker nog: bij voorgaande Galaxy S-telefoons (met QHD-display) stond de resolutie standaard op full-hd ingesteld om de accu te sparen. Omdat je het verschil in de praktijk nauwelijks ziet, is dit een slimme concessie van Samsung.

120Hz is nu adaptief

Overigens gaat het opnieuw om een 120Hz-scherm, waardoor animaties enorm soepel zijn en de Galaxy S21 ook heel rap aanvoelt. De ververssnelheid is nu echter ‘adaptief’ (Samsung noemt het zelf ‘Aanpasbaar’ in de instellingen), wat betekent dat het display niet altijd 120 keer per seconden wordt ververst.

samsung galaxy s21 review

Ben je flink aan het scrollen of speel je een game die 120Hz ondersteunt, dan gebeurt dit wel. Kijk je een video of doe je iets anders waar de hogere ververssnelheid niet per se nodig is, dan kan het toestel helemaal terugschakelen naar 48Hz.

Dit bespaart energie en moet er dus voor zorgen dat de S21 langer meegaat. Het is een handige, slimme functie en tijdens mijn testperiode heb ik nooit iets van dat ‘schakelen’ gemerkt. De Samsung Galaxy S21 voelt altijd snel en soepel aan.

Hele snelle hardware en 5G

De Samsung Galaxy S21 wordt aangedreven door de nieuwe Exynos 2100-chip, die weer een stukje sneller is dan de Exynos 990-processor van de Galaxy S20. Het toestel heeft ook 8GB aan werkgeheugen en 128GB opslagruimte. De prestaties zijn heel erg goed: iedere app en game wordt vlot opgestart, draait als een zonnetje en van haperingen heb je nooit last.

samsung galaxy s21 review

Omdat de S21 geen micro-sd-ondersteuning heeft, kun je de opslagruimte niet zelf uitbreiden. 128GB is waarschijnlijk voldoende voor de meeste gebruikers, maar voor 50 euro meer haal je de 256GB-versie van de Galaxy S21 in huis. Denk je dus veel opslag nodig te hebben, dan is het goed om voor deze variant te gaan, ook omdat ‘ie slechts een paar tientjes duurder is.

De Galaxy S21 heeft verder standaard 5G-ondersteuning, terwijl van de S20 nog een losse 5G-versie werd verkocht. Hierdoor kan het nieuwe vlaggenschip standaard overweg met het mobiele netwerk, al heb je er op dit moment nog weinig aan. De snelheidswinst is beperkt en daar komt volgend jaar pas verandering in. Het is wel fijn dat de S21 al klaar voor de toekomst is.

Grotere vingerafdrukscanner is sneller

In de Samsung Galaxy S21 zit een gloednieuwe vingerafdrukscanner onder het scherm. Het gaat opnieuw om een ultrasonische scanner, die geluidsgolven en trillingen gebruikt om je vinger te scannen. De vingerafdrukscanner is echter een stuk groter dan bij de Galaxy S20 en S10 en daardoor sneller én accurater.

samsung galaxy s21 review

In de praktijk merk je dit dan ook zeker. Het ontgrendelen van de S21 gaat net iets vlotter en tijdens mijn testperiode heeft de vingerafdrukscanner nooit dienst geweigerd. Het is simpelweg een betrouwbare manier van ontgrendelen die altijd goed werkt. Gezichtsherkenning is ook aanwezig, maar veel minder veilig omdat hiervoor alleen de selfiecamera wordt gebruikt. Daardoor kun je deze functie beter links laten liggen.

Android 11 met uitstekend updatebeleid

De Samsung Galaxy S21 draait op Android 11 met One UI 3.1, de meest recente versie van zowel Android als Samsungs eigen software. Waar we de Samsung-skin jaren geleden niet heel erg konden waarderen, is dat tegenwoordig compleet anders. One UI is fijn in gebruik, oogt overzichtelijk en heeft toch een heleboel opties. Daarmee kun je de telefoon behoorlijk personaliseren, maar als je daar geen behoefte aan hebt, dan kun je alle functies ook negeren.

[ad_2]