[ad_1]

Nadat Google zelf enkele plaatjes en details deelde over de Pixel 4, zijn er ook via andere kanalen foto’s en specificaties gelekt. We hebben de belangrijkste Google Pixel 4 geruchten voor je verzameld.

Google Pixel 4 geruchten verzameld

Er verschijnen elk jaar meer dan tweehonderd nieuwe Android-smartphones, maar weinigen zijn zo belangrijk als de Pixel-smartphones van Google. Met deze Pixel-reeks laat Google zien wat er allemaal met Android mogelijk is. Toestellen als de Google Pixel 3 zijn niet alleen uitgerust met de nieuwste hardware, maar ook met opvallende softwaretrucjes en slimme kunstmatige intelligentie.

Dit najaar verwachten we weer een nieuw toestel in de reeks. Hoewel de Google Pixel 4 pas in oktober verschijnt, zijn veel specificaties, foto’s en andere details in de voorbij weken al uitgelekt. In dit artikel nemen we de meest opvallende geruchten tot nu toe met jullie door. Natuurlijk bespreken we ook de Pixel 4 XL, een grotere variant met vergelijkbare hardware. Allereerst: de belangrijkste verwachte specificaties.

  • 5,7 inch-scherm (Pixel 4), 6,3 inch-scherm (Pixel 4 XL)
  • Dubbele camera achterop, dubbele camera voorop
  • Snapdragon 855-chipset met 6GB werkgeheugen
  • 64 of 128GB opslagruimte ingebouwd, niet uitbreidbaar
  • Loopt op Android 10.0, met minimaal drie jaar gegarandeerde updates
  • Geen hoofdtelefoon-aansluiting
  • slimme gezichtsherkenning, bediening met handgebaren
  • 2800 mAh en 3700 mAh accu’s (Pixel 4 en 4 XL)

Design: modern ontwerp met groter scherm

Over het design van de Google Pixel 4 hoeven we nauwelijks te speculeren, want het zoekbedrijf deelde onlangs zelf al een eerste afbeeldingen. Nadat bronnen beelden begonnen te lekken, stuurde Google zelf maar vast een eerste teaser uit.

Google Pixel 4

Op gelekte foto’s zien we de Pixel 4 (XL) in het zwart en wit, en hieronder zie je een video die de koraaloranje versie toont. Het toestel lijkt een dubbele camera te hebben, die samen met de led-flitser in een klein, uitstekend blokje zit. Een vingerafdrukscanner is niet te zien, wat suggereert dat die in het scherm voorop verwerkt zit of afwezig is. Google maakte namelijk al eerder bekend dat de smartphones geavanceerde gebarenbediening en gezichtsherkenning gebruiken.

Op de zijkant zitten verder alleen een powerknop en volumeknop. Eerdere Pixel-smartphones hadden nog een combinatie van mat en glanzend glas, maar de nieuwe Pixel lijkt één kleur glasplaat te hebben.

Beelden van de voorkant heeft Google nog niet gedeeld, maar zijn al wel uitgelekt. Die suggereren dat de Pixel 4 een nagenoeg randloos scherm heeft aan de voorzijde, met een smalle zwarte balk bovenaan voor de selfiecamera’s. Dat is een flinke vooruitgang ten opzichte van de Pixel 3 en Pixel 3 XL, die beide haast absurd grote schermranden hadden.

Voor het eerst meerdere camera’s

Fabrikanten hebben de afgelopen jaren uitgepakt met alsmaar meer camera’s en megapixels voor hun vlaggenschepen. De Huawei P30 Pro heeft drie lenzen achterop, de Samsung Galaxy Note 10 vier en Sony zou al werken aan een smartphone met zes lenzen aan de achterzijde. Zet daar de Pixel 3 met een enkele 12 megapixel-camera tegenover, en je zou verwachten dat de cameraprestaties tegenvallen.

Niets is echter minder waar. Door een combinatie van ijzersterke hardware en ontzettend slimme software weet de Pixel 3 misschien wel de mooiste smartphonefoto’s van dit moment te maken. Uit tests blijkt dat de Pixel 3 betere foto’s maakt in het donker dan zowat alle concurrenten. In het licht zijn foto’s ook zeer kleurrijk en scherp.

En toch mist er iets: sommige ‘gimmicks’ van de concurrentie zouden een welkome toevoeging zijn op de Pixel 4-camera. Zo zijn steeds meer smartphones tegenwoordig uitgerust met een groothoeklens, waarmee je veel bredere foto’s schiet. De optische zoomlens zoals op de P30 Pro laat je 5 tot 10 keer inzoomen zonder kwaliteitsverlies – ook niet verkeerd. Met een enkele lens zijn zulke features niet mogelijk.

Google Pixel 4

Gelukkig lijkt ook Google in te zien dat dit soort extra’s tegenwoordig niet mogen ontbreken. Op de Pixel 4-foto die Google deelde, zien we twee camera’s achterop. Waarvoor die lens precies gebruikt wordt is nog onbekend, maar wij verwachten dat het bedrijf in ieder geval een telefotolens voor zoom of groothoeklens toevoegt. Natuurlijk wordt ook de primaire camera verder verbeterd, zodat je daarmee mooiere foto’s schiet.

Scherm met hoge ververssnelheid

Een welkome vernieuwing is het scherm, dat zichzelf negentig keer per seconde ververst. De meeste smartphoneschermen doen dat zestig keer per seconde. Hoe hoger de ververssnelheid, hoe vloeiender het beeld oogt. Dit merk je vooral bij gamen en het lezen van langere teksten. Er verschijnen steeds meer toestellen met een zogeheten 90Hz-scherm. De Pixel 4 en 4 XL volgen onder andere de OnePlus 7 Pro en Asus ROG Phone. Er zijn ook een paar smartphones met een 120Hz-scherm.

Handgebaren en slimme gezichtsherkenning

De camera’s aan de voorkant krijgen ook een flinke upgrade. Het gaat daarbij niet alleen om het toevoegen van extra camera’s, maar ook een reeks aan andere sensoren. Ook voorziet Google de Pixel 4 van Soli, een nieuwe technologie om bewegingen te herkennen. Daarmee registreert de telefoon handgebaren van de gebruiker. Door even met de hand te zwaaien kun je zo onder meer muzieknummers overslaan, een alarm dempen of een telefoongesprek weigeren.

Google Pixel 4 gezichtsherkenning

Soli werkt in combinatie met nieuwe gezichtsherkenningstechnologie in de Pixel 4. Die herkent doorlopend jouw gezicht, waardoor alleen jij de telefoon met gebaren kunt bedienen. Je hoeft de telefoon ook niet op te pakken om ‘m te ontgrendelen, de sensoren herkennen een gezicht vanuit elke kijkhoek en van grotere afstand. Alle persoonlijke gegevens worden veilig op de telefoon zelf opgeslagen.

De bediening met gebaren en de nieuwe gezichtsherkenning is geen vaag gerucht van een anonieme bron. In plaats daarvan is het door Google zelf naar buiten gebracht. Ze publiceerden er zelfs een korte video bij, waarop functies kort te zien zijn.

Onthulling (wederom) in oktober

De eerste Google Pixel werd op 4 oktober 2016 gepresenteerd. Op 4 oktober 2017 volgde de Pixel 2, met op 9 oktober 2018 de Pixel 3. Het lijkt dan ook logisch dat de Pixel 4 in de eerste helft van oktober onthuld wordt. Een exacte releasedatum weten we nog niet, maar 8 of 9 oktober liggen het meeste voor de hand.

Begin september is Android 10 uitgebracht, en die software staat vooraf geïnstalleerd op de Pixel 4-serie. Het klinkt wat apart, dat Google zo’n nieuwe versie van Android introduceert zonder bijbehorende smartphone. Het bedrijf hanteerde in de afgelopen jaren echter dezelfde aanpak: Android in augustus, Pixel in oktober. Met dat grote gat geeft het bedrijf zichzelf iets langer de tijd om de software te optimaliseren voor het nieuwe toestel.

Komt de Google Pixel 4 naar Nederland?

De hamvraag is natuurlijk hoe het zit met de Nederlandse release van Googles volgende smartphone. Tot nu toe heeft Google geen enkel eerder toestel uit de reeks hier uitgebracht. Via grijze import waren de toestellen gelukkig wel in Nederland te bemachtigen, maar dan betaalde je al gauw een kleine meerprijs. Zo heeft de Pixel 3a in Duitsland een adviesprijs van 399 euro, maar ben je hier minstens 479 euro kwijt voor de telefoon.

Google zelf laat nog niks los, maar wij achten de kans groter dan ooit dat de Pixel-reeks dit jaar wél Nederland aandoet. In het afgelopen jaar staan we namelijk steeds vaker voorin de rij als het om nieuwe Google-producten gaat. Sinds de introductie van de Nederlandse Google Assistent in de zomer van 2018 gaat het hard. De Google Nest Hub is hier sinds dit voorjaar te koop, vlak na de introductie ervan in de Verenigde Staten. Met Google Stadia, de streamingdienst voor games die in november verschijnt, behoren we zelfs tot de eerste groep landen. Wellicht zijn we te optimistisch, maar het kan haast niet anders dat de Pixel 4 ook naar Nederland komt.

Op de hoogte blijven over het laatste Google Pixel 4 nieuws? Meld je dan aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Elke zondag vertellen we je over de belangrijkste aankondigingen van de week. Of download de gratis Android Planet-app en ontvang updates bij breaking nieuws. 

[ad_2]