[ad_1]

Waarom heeft alleen Huawei een handelsverbod, en andere Chinese fabrikanten niet? Android Planet legt uit waarom andere Chinese smartphonemakers de dans (voorlopig) ontspringen.

Huawei-handelsverbod uitgelegd

Toegegeven: het is een nogal opmerkelijke situatie. De Huawei Mate 30 en Mate 30 Pro zijn op papier indrukwekkende smartphones, maar toch doe je er niet verstandig aan om ze te kopen. Dit heeft alles te maken met de software-perikelen van Huawei, dat een handelsverbod heeft gekregen van de Amerikaanse overheid.

In praktijk betekent dit dat de Mate 30-serie zonder Google-apps als Chrome, Gmail en Maps wordt geleverd. Bovendien kun je deze applicaties niet makkelijk downloaden, want de Play Store is ook verdwenen. Daarnaast is het maar de vraag hoe je bijvoorbeeld YouTube kunt kijken, want Google Mobile Services is ook afwezig. Tot slot is het waarschijnlijk lang wachten op beveiligingsupdates, want de open source-versie van Android 10 wordt minder vaak bijgewerkt.

huawei mate 30 pro preview

Ondertussen blijven andere Chinese fabrikanten ‘gewoon’ Android-smartphones uitbrengen, zonder last te hebben van het handelsverbod. Hoe zit dit? Je zou immers aannemen dat de handelsbeperking voor alle Chinese firma’s geldt, en dat bijvoorbeeld de nieuwe OnePlus 7T ook zonder Google-apps en -diensten geleverd zou moeten worden.

Lees ook: Huawei Mate 30 Pro preview: indrukwekkend toestel met een groot probleem

Waarom een Huawei-handelsverbod?

De reden heeft te maken met wereldpolitiek. Huawei wordt er door de Amerikaanse overheid van beticht om namens de Chinese overheid te spioneren. “Buitenlandse vijanden maken en misbruiken steeds vaker kwetsbaarheden in onze communicatiesystemen,” zo verklaarde president Trump op het moment dat de sancties ingingen.

Huawei maakt namelijk niet alleen smartphones, maar ook netwerkapparatuur, onder meer voor Amerika. Ook het Nederlandse 4G-netwerk is bijvoorbeeld voor een groot deel gebouwd met de apparatuur en infrastructuur van het Chinese bedrijf. De Amerikaanse overheid verdenkt Huawei ervan ‘achterdeurtjes’ in de netwerken te hebben ingebouwd, zodat de Chinese overheid kan meeluisteren en zo aan gevoelige informatie van burgers, bedrijven en overheidsinstanties kan komen.

huawei krijgt extra tijd

Huawei heeft dit altijd ontkend. Ook beet het Chinese bedrijf begin deze maand van zich af door op haar beurt de Amerikaanse overheid te beschuldigen van onder meer cyberaanvallen, schreef The Wall Street Journal. Ook zou de Trump-regering medewerkers van het telecombedrijf hebben lastiggevallen. Huawei had geen bewijs om de beschuldigingen te onderbouwen, waardoor het een welles-nietes verhaal begint te worden.

Wat betekent dit voor andere Chinese Android-fabrikanten?

Wat de toekomst gaat brengen, is erg lastig te zeggen. Het conflict sleept nu al maanden voort. Bovendien verlopen de zaken behoorlijk wispelturig. Begin juli gaf de Amerikaanse overheid bijvoorbeeld aan het handelsverbod te versoepelen. Vervolgens sprak een Huawei-topman de ambitie uit om de strijdbijl te begraven. Binnen de kortste keren veranderde de toon echter weer en was het handelsverbod opnieuw in vol effect.

De boodschap lijkt daarom duidelijk. Wereldpolitiek kan een ingrijpend effect hebben op bedrijven, en uiteindelijk consumenten. Smartphones nemen een steeds belangrijkere rol in en dit besluit is een gevaar voor het verdienmodel van andere telefoonfabrikanten, zoals OnePlus en Xiaomi. Het voorbeeld van Huawei laat immers zien hoe snel het kan gaan.

Lees het laatste nieuws over Huawei

[ad_2]