[ad_1]

Binnenkort worden er waarschijnlijk licenties uitgegeven door de Amerikaanse overheid die Huawei in staat stellen om weer te handelen. Daar staan een flink aantal Amerikaanse bedrijven voor in de rij.

Het lijkt erop dat Huawei binnenkort weer aan de handel mag beginnen met bedrijven uit de Verenigde Staten. Belangrijk is om daarbij te vermelden dat het bedrijf niet van de Entity List wordt geschrapt en het dus niet gaat om een algehele vrijstelling. In plaats daarvan kunnen Amerikaanse bedrijven om vrijstelling vragen van die lijst om toch te handelen met het Chinese bedrijf. Het moet dan wel gaan om redelijk algemene goederen, zowel digitaal als fysiek, die geen bedreiging vormen voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten.

Dat Amerikaanse bedrijven daarom staan te springen mag duidelijk zijn. In juli werd aangegeven dat bedrijven hiervoor dispensatie aan konden vragen en dat werd en masse gedaan. Maar liefst 130 bedrijven vroegen meteen vrijstelling aan zodra deze beschikbaar was. Inmiddels is dat aantal gegroeid naar 260 volgens Wilbur Ross van de Amerikaanse kamer van koophandel. Ook geeft meneer Ross aan dat deze licenties op zeer korte termijn beschikbaar worden gesteld. De aanvragen worden op dit moment al beoordeeld, maar Ross gaf wel aan dat lang niet ieder bedrijf toestemming hoeft te verwachten.

Google

Tussen die 260 aanvragen bevindt zich ook een aanvraag van Google. De zoekgigant levert al jaren software en ondersteuning voor Huawei-smartphones en is het van begin af aan niet eens geweest met het verbod op handel met Huawei. Google heeft daarvoor aangegeven dat ze meer kunnen betekenen voor de nationale veiligheid als ze juist wel samenwerken met Huawei. De Huawei Mate 30 en Mate 30 Pro werden gepresenteerd zonder Google-diensten, afhankelijk van de termijn waarop Google al dan niet toestemming krijgt kunnen de toestellen wellicht nog met deze diensten worden uitgerust voordat de toestellen in Europa worden verkocht.

(via)[ad_2]