[ad_1]

Recentelijk heeft Huawei de Kirin 990 gelanceerd, maar bronnen weten te melden dat de Kirin 1000 inmiddels ook in de testfase zit. Op korte termijn hoeven wij nog niet op deze nieuwe chipset te rekenen. De nieuwe Mate 40 is vermoedelijk de eerste smartphone die over deze krachtige chipset zal beschikken.

Kirin 1000

Zoals je mag verwachten bij een opvolgende chipset zal de Kirin 1000 weer een stuk krachtiger zijn in vergelijking met de huidige Kirin 990. Bronnen weten ook te melden dat de nieuwe chip daarnaast zuiniger is. De chipset zal daarnaast standaard uitgevoerd worden met 5G. Volgens deze zelfde bronnen zal Huawei’s Da Vinci NPU’s ook zijn weg gaan vinden in de aankomende Kirin 1000. De nieuwe Mate 40 kan in ieder geval rekenen op een veel krachtigere rekenbron in vergelijking met wat wij nu gewend zijn.

5nm fabricage

Volgens bronnen wordt de nieuwe Kirin 1000 volgens het 5nm-procede gefabriceerd. De huidige norm ligt nog op 7nm. Het getal staat geeft min of meer aan hoeveel transistors er in een chipset worden gebruikt. Hoe lager dit nummer, hoe meer transistoren er worden gebruikt. En hoe meer transistoren in de chipset des te krachtiger en energiezuinig deze chipset is. Met de Kirin 1000 wordt er dus een nieuw tijdperk ingeluid met nog veel krachtigere chipsets voor smartphones. Overigens is Samsung al bezig met de ontwikkeling van een 3nm chipset. Deze zal er echter nog niet voor 2022 zijn.

Volgens recente cijfers beschikt de huidige Kirin 990 over ruim 10.3 miljard transistoren. Als de Kirin 1000 wordt gefabriceerd kan dit getal veel hoger uitvallen. Exacte cijfers zijn er nog niet, maar een simpele rekensom leert ons dat de nieuwe Kirin 1000 over ruim 171 miljoen transistoren per vierkante millimeter beschikt.

ARM Cortex-A77

Ondanks dat ARM niet direct zaken meer mag doen met Huawei is er nog wel een uitzondering op de regel. Voordat Huawei werkelijk werd geweerd door de Amerikaanse autoriteiten was er al een contract getekend voor de ontwikkeling van de Kirin 1000. Vanwege dit vroeg getekende contract komt de nieuwe chipset vermoedelijk met de Cortex-A77 processor. Overigens was deze processor ook al mogelijk in de huidige Kirin 990, maar Huawei koos voor meer energiebesparing en een langere accuduur. Op dit moment beschikt de Kirin 990 dus over de Cortex-A76 processor.

[ad_2]