[ad_1]

Een softwarefout zorgt er momenteel voor dat gebruikers van moderne iPhones onbeperkt foto’s in de originele kwaliteit kunnen opslaan met cloudopslagdienst Google Foto’s. Normaal gesproken is dit privilege weggelegd voor gebruikers van oudere Pixel-telefoons of mensen die er maandelijks voor betalen. Google zegt op de hoogte te zijn van het probleem; er wordt aan een oplossing gewerkt.

Wanneer je Google Foto’s gebruikt, een app waarmee je foto’s en video’s automatisch kunt opslaan in de cloud, dan heb je de keuze uit twee abonnementen: de gratis versie en de betaalde variant. Met de gratis versie kun je foto’s opslaan in een ietwat lagere resolutie dan wanneer je ervoor betaalt. Dan kun je namelijk foto’s in de originele resolutie opslaan.

Heic is de boosdoener

Met de Pixel 3-telefoon krijg je bijvoorbeeld gratis toegang tot de betaalde variant, maar met de onlangs aangekondigde Pixel 4-serie is dat helaas niet mogelijk. Daarom is het vreemd om te zien dat iPhone-gebruikers nota bene nu wel over de mogelijkheid beschikken foto’s in de originele kwaliteit op te slaan. Het gaat dan om foto’s in het bestandsformaat heic. Google is op de hoogte van het probleem.

Op Reddit legt gebruiker u/stephenvsawyer uit dat het te maken heeft met het bestandsformaat heic. Dat is een gecomprimeerd en efficiënt formaat, kleiner dan bijvoorbeeld het veel bekendere jpeg-formaat (waar Google gebruik van maakt). Wanneer heic-bestanden geüpload worden naar de servers van Google Foto’s, dan hoeven ze niet kleiner gemaakt te worden, omdat ze dus al kleiner zijn dan het gebruikelijke formaat. Daardoor komt het nu dus voor dat iPhone-gebruikers toegang hebben tot een optie waar je normaal voor moet betalen.

Google werkt aan oplossing

Google heeft inmiddels gereageerd tegenover de redactie van Android Police en legt uit dat foto’s met de heic- of heif-indeling inderdaad zonder extra kosten geüpload worden. De zoekmachinegigant noemt het een softwarefout, waar ondertussen aan gewerkt wordt. Hoe Google dit probleem precies gaat aanpakken, is nog niet duidelijk. Het zou kunnen dat de zoek gigant voortaan toch kosten in rekening brengt voor het uploaden van heic-bestanden, maar het zou ook kunnen dat de bestanden geconverteerd worden naar jpeg. Het wachten is nu op een update vanuit Google.

Engadget[ad_2]