[ad_1]

Tijdens de aankondiging van de iPhone 11-modellen in september besteedde Apple veel aandacht aan de nieuwe camerafuncties van de smartphones. Het bedrijf heeft niet alleen nieuwe lenzen toegevoegd, ook op softwaregebied zijn er grote veranderingen. Misschien wel de grootste vernieuwing is de slimme fototechniek die Apple Deep Fusion noemt. Wat kunnen we ervan verwachten?

Binnen enkele maanden, wanneer iOS 13.2 te downloaden is, is Deep Fusion beschikbaar voor de bezitters van een iPhone 11 (Pro). Toch weten we nu al een hoop over de nieuwe cameratechniek. We zetten de belangrijkste wetenswaardigheden voor je op een rijt

Deep Fusion: wat is het?

Deep Fusion is Apples nieuwste slimme cameratechniek waarmee je nog mooiere foto’s kunt maken. Het proces begint al vóór je op de sluiterknop drukt. Er worden dan ongemerkt al acht foto’s gemaakt. Druk je eenmaal op de sluiterknop, dan wordt er nog eentje extra gemaakt die anders belicht is dan de voorgaande acht. Maak je geen foto? Dan gooit de iPhone de acht tijdelijke beelden direct weg.

Deep Fusion iPhone 11
Deep Fusion. Klik / tap voor groter. Apple

De ene foto die genomen wordt wanneer je op het sluiterknopje drukt, voegt de A13 Bionic-Chip in de iPhone 11 (Pro) vervolgens samen met de acht tijdelijke. Hier schuilt de echte kracht Deep Fusion. Met behulp van machine learning in de neural engine van de iPhone, kiest de techniek de beste combinatie van de negen afbeeldingen. Simpel gezegd wordt van iedere foto ‘het beste’ gepakt en samengesmolten tot één afbeelding. Alles bij elkaar duurt het maken van een foto ongeveer een seconde.

Verschil Smart HDR en Deep Fusion

De techniek is enigszins vergelijkbaar met Smart HDR, waarbij ook meerdere foto’s genomen worden die uiteindelijk ‘samensmelten’. Smart HDR werd eerder al geïntroduceerd op iPhone-modellen en zorgde destijds voor een verbetering in scherpte en vooral kleur. De verschillen tussen de technieken zijn duidelijk zichtbaar, blijkt uit bijvoorbeeld onderstaande tweet. Dat Deep Fusion een toevoeging is, mag blijken.

De A13 Bionic-Chip heeft de kracht om afbeeldingen razendsnel maar gedetailleerd te analyseren. Daardoor bevatten foto’s volgens Apple veel minder ruis en is er meer detail te zien. In de laatste bètaversie van iOS 13 kunnen testers de functie al proberen. De verwachting is dat het grote publiek de functie dit najaar nog kan gebruiken met de uitrol van iOS 13.2.

Foto’s maken met nachtmodus en meer

Deep Fusion vervult ook een langgekoesterde wens van iPhone-gebruikers. De nieuwe techniek maakt het mogelijk om foto’s te maken in een nachtmodus. Daarmee kun je betere foto’s maken in slechte lichtomstandigheden. Deep Fusion analyseert dan verschillende kiekjes in allerlei instellingen (waaronder één met een heel lange sluitertijd) en voegt die binnen mum van tijd samen. De eerste resultaten verschenen onlangs op sociale media en zijn veelbelovend.

Apple verbeterde het camerasysteem op meer punten. Zo beschikt de iPhone 11 pro over maar liefst drie verschillende cameralenzen. Die kunnen gebruikers afzonderlijk gebruiken, maar ook hier kan Deep Fusion een rol betekenen. De portretmodus is nu een samenstelling van die drie lenzen, in plaats van een ‘effect’ zoals we dat op eerdere iPhone-modellen zagen. Een reisfotograaf testte de camera onlangs uitgebreid. Ook filmmakers halen hun hart op met het nieuwe camerasysteem.

 [ad_2]