[ad_1]

Sinds de A4-chip in de iPhone 4 maakt Apple gebruik van zelfontworpen processors. Bij iedere nieuwe iPhone hoort tegenwoordig een nieuwe, snellere chip. Deze zorgen voor betere graphics en verbeterde snelheid. De iPhone scoort ieder jaar erg hoog in de benchmarks. Vaak komt de iPhone zelfs als beste uit de test. Dat is voor een groot deel te danken aan de processor. De vorige chip, de A12 Bionic, was al verreweg de snelste chip in een smartphone. Dat tilt Apple nu naar een nog hoger niveau. Anno 2019 zijn we aanbeland bij de A13 Bionic voor de iPhone 11.

A13 Bionic chip is sneller en zuiniger

De A13 Bionic is 20% sneller dan zijn voorganger. Hij is in staat om meer dan een biljoen bewerkingen per seconde uit te voeren. Een groot deel van deze bewerkingen heeft met machine learning te maken. Ze worden uitgevoerd door de 8,5 miljard transistors in de A13 Bionic. Dat is aanzienlijk meer dan de 6,9 miljard transistors in de voorgaande A12 Bionic. Transistors zorgen ervoor dat alle onderdelen in een chip met elkaar kunnen communiceren. Hoe meer communicatie er tegelijkertijd kan plaatsvinden, hoe sneller de processen zullen gaan.

Efficiëntie

Als een chip krachtiger wordt, vraagt dat om betere efficiëntie, anders zal de batterij van een iPhone binnen no-time leeg zijn. Daarom is de nieuwe A13 Bionic niet alleen ontwikkeld om de snelste, maar ook de zuinigste chip in een iPhone te zijn. Alle kernen in de A13 zijn zuiniger geworden, zoals we hieronder laten zien:

  • Twee krachtige CPU-kernen: 30% zuiniger
  • Vier efficiëntie-kernen: 40% zuiniger
  • Twee GPU-kernen: 40% zuiniger
  • Acht Neural Engines: 15% zuiniger

Apple heeft deze verbeteringen voor elkaar gekregen door de A13 Bionic onder te verdelen in groepen, de zogenaamde voltage domains. Iedere groep bepaalt constant of er stroom nodig is voor de taak die de iPhone op het moment uitvoert. De genoemde groepen zijn ook weer onderverdeeld in groepen, die op hun beurt ook weer in groepen zijn gespleten. De batterij zal daarbij alleen belast worden door de specifieke groepen die stroom nodig hebben. Zo gebruik je nooit meer dan je nodig hebt. En zoals je hierboven kon zien levert dat nogal wat energiewinst op.

A13 Bionic chip

Betere batterijduur in 2019 iPhones

Dat technische gebrabbel is allemaal wel leuk en aardig, maar wat heb je eraan als gebruiker? Nou, een hele hoop. De batterijduur van de 2019 iPhones is flink verbeterd ten opzichte van de 2018 iPhones. De toestellen zijn ook ietsjes dikker geworden, waardoor er meer ruimte was voor de batterij.

Optimalisaties in de A13 Bionic zorgen voor een extra uur gebruik bij de iPhone 11 ten opzichte van de iPhone XR. Ga je een iPhone 11 Pro kopen, dan gaat je batterij 4 uur langer mee dan zijn voorganger. Voor de echte energieverslinders onder ons is de iPhone 11 Pro Max een kijkje waard. Deze gaat maar liefst 5 uur langer mee dan de iPhone XS Max.

Zoals gezegd, is de batterij waarschijnlijk groter dan de vorige iPhones. De iPhone 11 Pro is 0,4 millimeter dikker dan de iPhone XS. Hoewel er nog geen teardowns zijn geweest, is het aannemelijk dat de extra ruimte is gebruikt voor een grotere batterij. Hoeveel groter, daar gaan we snel genoeg achter komen zodra de iPhone 11 en iPhone 11 Pro op de markt zijn.

Wil je meer weten over de iPhone 11 prijs, releasedatum, en eigenlijk alles over de nieuwe iPhone 11? Check dan ons iPhone 11-overzicht! Ben je op zoek naar het allerbeste wat Apple te bieden heeft, neem dan eens een kijkje bij de iPhone 11 Pro Max.

Alle aankondigingen van Apple’s iPhone-event van 2019 nog eens bekijken? Ook daarvoor hebben wij een handig event-overzicht.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 – 12 september, 21:53: Het artikel noemde abusievelijk dat het toestel 5 mm dikker was geworden. Dat moet 0,4 mm zijn.

[ad_2]