[ad_1]

Als het je inmiddels nog niet duidelijk is geworden, het nieuwe iPhone-seizoen is aangebroken. Dit jaar heeft Apple, te midden van de vele nieuwe functies en betere camera’s van de iPhone 11-lijn, een interessante technische aankondiging gedaan.

Nee, er is geen ondersteuning voor 5G bij de nieuwe modellen (we verwachten dat dit pas in 2020 komt), maar dat betekent niet dat er geen snelheidswinst te behalen is. Alle drie de nieuwelingen – de iPhone 11, de iPhone 11 Pro en de iPhone 11 Pro Max – bieden namelijk ondersteuning voor Wi-Fi 6.

Wi-Fi 6 in de iPhone 11 (Pro)

Geeft niets als je dit hebt gemist tijdens het Apple-evenement van afgelopen dinsdag. Apple noemde ondersteuning voor Wi-Fi 6 alleen maar aan het einde van de presentaties, als één van de vernieuwingen waar men enthousiast over was, maar niet genoeg tijd voor had om verder over uit te wijden. Begrijpelijk, met al die andere grappige nieuwe mogelijkheden zoals de slo-mo selfie video’s.

Toch stond het daar op het grote scherm, tussen alle andere noviteiten. Alle drie de modellen ondersteunen 802.11AX, de technische naam voor Wi-Fi 6. Geweldig, maar wat houdt dat dan precies in?

Phil Schiller kondigt functies iPhone 11 aan
Phil Schiller kondigt functies iPhone 11 aan (klik/tap voor groter) Afbeelding: Apple

Next-gen Wi-Fi

Wi-Fi 6 is de nieuwste versie van de 802.11-standaard voor draadloze netwerken, die we gewoonlijk Wi-Fi noemen. De huidige versie die de meeste van je Wi-Fi-apparaten waarschijnlijk gebruiken, is 802.11AC of Wi-Fi 5. Apparaten die Wi-Fi 6 ondersteunen, spreken nog steeds dezelfde draadloze taal om met elkaar te praten – ze praten gewoon sneller en efficiënter dan voorheen. Je hoeft dus geen nieuwe router te kopen om Wi-Fi op de iPhone 11 (Pro) te gebruiken.

De specifieke technische vooruitgang die de standaard met zich meebrengt, is vrij ingewikkeld. Kort samengevat is Wi-Fi 6 beter dan zijn voorganger omdat:

  • Het een hogere topsnelheid ondersteunt bij data-overdracht. Tests hebben snelheden geklokt van maar liefst 1.320 . Dat is ongeveer 40% sneller dan Wi-Fi 5.
  • Apparaten meer informatie kunnen verzenden bij elke afzonderlijke verbinding.
  • Routers en andere access points meer apparaten tegelijk kunnen bedienen.
  • Het sensoren en andere draadloze gadgets helpt om batterijvermogen te sparen door verzendingen te plannen.
  • Het betere, snellere prestaties in dichte, drukke omgevingen zoals luchthavens en stadions biedt.

Dus mijn internet wordt sneller?

Nou, niet direct. De iPhone 11 en andere apparaten die Wi-Fi 6 ondersteunen zullen zeker kunnen profiteren de nieuwe standaard, maar dat is alleen het geval alleen als ze ook verbinding kunnen maken met een router die Wi-Fi 6 ondersteunt. Natuurlijk zijn er al routers met Wi-Fi 6 beschikbaar, maar alleen de topmodellen beschikken momenteel over deze nieuwe snelheid. Zelfs als je er een koopt, is dat geen garantie dat je internetsnelheid op magische wijze toeneemt. Als de verbinding van je internetprovider bijvoorbeeld 100 Mbit/s is, dan is dat de snelheidslimiet in jouw huis. Wi-Fi 6 kan dus niets doen om dat te versnellen.

Wat het echter wel kan versnellen, is bijvoorbeeld AirDrop. Communicatie die niet via het internet gaat, kan het volledige potentieel van Wi-Fi 6 gebruiken. Dit zal de stabiliteit van AirPlay ook ten goede komen, zeker wanneer meerdere mensen in huis video of muziek streamen. (Lees ook: ➔ iPhone 11 Pro met meest geavanceerde camera ooit onthuld)[ad_2]