iPhone 11 stuurt locatiedata

Krebs keek alleen naar de iPhone 11 Pro, maar het zou ook van toepassing kunnen zijn op alle iPhone 11-modellen. Volgens de onderzoeker verzamelt en verstuurt het toestel met regelmatige tussenpozen locatiedata, zelfs als je de locatie voor bepaalde diensten hebt uitgeschakeld. Dit zou kunnen uitpakken als een beveiligingsrisico. Krebs demonstreert het in een video waarin iOS 13.2.3 op de iPhone 11 Pro draait. Sommige apps en systeemdiensten krijgen toch nog locatiedata, ook als de locatieschakelaar op ‘Nooit’ staat.

Apple zegt in de privacyvoorwaarden dat het toestel periodiek de geo-tagged locaties van nabije Wi-Fi-hotspots en gsm-masten in een anonieme en versleutelde vorm naar Apple stuurt. Dit zou bedoeld zijn om de database van Wi-Fi-hotspot en gsm-masten te voeden. Je kunt het uitschakelen via de instellingen, zegt Apple. Maar Krebs meent dat de iPhone dan toch nog uitzonderingen maakt voor bepaalde diensten, omdat hij het pijlicoontje voor locatiediensten toch regelmatig zag verschijnen. Het zou gaan om bepaalde systeemdiensten en niet om apps van derden. Je kunt volgens Krebs het nooit helemaal uitschakelen. Op een iPhone 8 kreeg Krebs het niet voor elkaar.

In iOS kun je vrij nauwkeurig aangeven welke diensten gebruik mogen maken van je locatie. Je doet dit via Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen. In iOS 13 heb je nog meer controle over het delen van je data. Zo krijg je regelmatig een waarschuwing te zien of je je locatie nog steeds met een derde partij wilt delen. Diezelfde beperkingen gelden niet voor Apple’s eigen apps.

Mogelijke link met Wi-Fi 6
Krebs denkt dat het te maken kan hebben met nieuwe hardware in het toestel, dat nodig was voor Wi-Fi 6, maar kan die theorie nog niet rond krijgen.

Navraag bij Apple leverde de reactie op, dat het normaal gedrag was. “We zien geen beveiligingsproblemen”, zou een Apple-engineer hebben gezegd. “Het is normaal gedrag dat het Locatievoorzieningen-icoon verschijnt in de statusbalk als locatievoorzieningen zijn ingeschakeld. Het icoontje verschijnt voor systeemdiensten die geen schakelaar in de Instellingen hebben.

Systeem locatievoorzieningen in iOS.

De enige manier om geen GPS-locatiedata te delen is om Locatiediensten geheel uit te schakelen via de Instellingen, maar daardoor zijn sommige functies niet meer bruikbaar. Je kunt bijvoorbeeld geen routes meer plannen.

Het hele verhaal lees je hier.