Volgens Apple is de kersverse iPhone 14 Pro zo’n 20 procent sneller dan de iPhone XS. Toch blijkt het model van vorig jaar rapper te zijn in het openen van apps.

iPhone 14 Pro snelheidstest

Dat blijkt uit een nieuwe video van EverythingApplePro op YouTube, een kanaal met meer dan 7 miljoen abonnees. In het filmpje worden de iPhone 14 Pro, iPhone XS en iPhone X langs de meetlat gelegd. De snelheid van de drie huidige en afgelopen vlaggenschepen staat centraal.

De YouTuber test hierbij hoe snel apps opstarten. Vervolgens worden de programma’s afgesloten en opnieuw geopend. De eerste test is om de processorkracht te meten. Het tweede experiment laat zien hoe goed de iPhone openstaande apps ‘onthoudt’ en weer kan openen. Hierbij moet vooral het werkgeheugen aan de bak.

In de eerste test is de iPhone 11 Pro een krappe seconde sneller dan zijn voorganger, zoals je zou verwachten van een nieuwer model. De rollen draaien echter om tijdens het tweede experiment. De iPhone XS slaagt er namelijk in om meer apps in het werkgeheugen te bewaren dan de iPhone 11 Pro.

De verklaring

Het nieuwe vlaggenschip was in 5 minuten en 49 seconden klaar, terwijl zijn voorganger in 5 minuten en 21 seconden de eindstreep haalde. Dit is een opmerkelijke conclusie, omdat beide toestellen dezelfde hoeveelheid werkgeheugen hebben, namelijk 4GB. Het is dan ook niet helemaal duidelijk waarom de iPhone XS alsnog sneller is.

Een voor de hand liggende verklaring is iOS 13. De jaarlijkse software-update kwam vorige week uit en bevat nog enkele bugs. Sommige iPhone-gebruikers wachten daarom bewust met updaten tot iOS 13.1 verschijnt, deze dinsdag (24 september). Naast nieuwe functies toevoegen zorgt deze update er namelijk ook voor dat het besturingssysteem stabieler wordt.

Meer over iOS 13

iOS 13 is een verzameling van kleine, maar handige toevoegingen. Check ons iOS 13-functies overzicht voor enkele voorbeelden. De donkere modus is de meest in het oog springende toevoeging. Hiermee kun je de witte apps en instellingen van iOS 13 voortaan in het donker weergeven.