[ad_1]

Het hing al een tijdje in de lucht, maar is nu definitief. Apple neemt met de iPhone 11 (Pro) definitief afscheid van 3D Touch. Dit wordt vervangen door Haptic Touch. Dat zat ook al in de iPhone XR en detecteert softwarematig of je stevig of langer op het scherm drukt. Het scherm is niet langer drukgevoelig.

Dat 3D Touch geen toekomst meer op de iPhone heeft, was al langer duidelijk. In iOS 13 vereisen 3D Touch-functies geen drukgevoelig scherm meer. Daardoor komen de functies naar iedere iPhone, maar werken ze op toestellen die wel een drukgevoelig scherm hebben wat minder goed en snel.

iPhone 11 (Pro) heeft geen 3D Touch meer

De iPhone XR kreeg het drukgevoelige scherm vorig jaar al niet meer, maar de iPhone XS nog wel. Dat was tevens het laatste model met het drukgevoelige scherm. De iPhone 6s was in 2015 het eerste toestel met de techniek die nu uitgefaseerd wordt. Het vereist een speciale laag op het scherm die verschillende drukniveaus kan detecteren.

De functie was blijkbaar niet erg populair, maar zal duidelijk worden gemist door sommige gebruikers die bekend zijn met de vele handigheidjes die het drukgevoelige scherm biedt. Voor Apple verlaagt dit de kosten en wordt het gedrag van de iPhone gelijk aan dat van de iPad. De tablets zijn niet uitgerust met een drukgevoelig scherm. De techniek is te complex om op zo’n groot scherm te implementeren.

3D Touch laag
De drukgevoelige laag (onderaan) die 3D Touch mogelijk maakt – Klik/tap voor groter. Afbeelding: Apple

Verder als Haptic Touch

Gelukkig verdwijnen als iOS 13 straks beschikbaar is de vertrouwde 3D Touch-functies niet, ze gaan alleen anders werken. In plaats van stevig op het scherm drukken, is een wat langere druk vereist. De software zal dan detecteren dat je lang drukt en de voormalig 3D Touch-functie activeren. Apple noemt dit Haptic Touch en het gaat met iedere iPhone werken.

Op het gebied van gebruiksgemak is Haptic Touch overigens geen vooruitgang. De functie werkt niet zo snel als ‘echte’ 3D Touch. Omdat er geen drukgevoelige laag meer aanwezig is, duurt het even voordat de software in de gaten heeft dat je lang/hard op het scherm drukt. Bij drukgevoelige schermen reageerde dit door de hardwarematige ondersteuning altijd meteen.

3d touch meldingen
Snel bekijken welke apps in een map notificaties hebben door stevig/lang op de map te drukken – Klik/tap voor groter. Screenshot: OMT/Raymon Mens

 [ad_2]