[ad_1]

Tijdens de onthulling van de iPhone 11 scoorde Apple hoge ogen met een demo van de nieuwe versie van Filmic Pro. Deze kan beeld van alle drie de camera’s op de nieuwe iPhone tegelijk vastleggen. Dat is echter niet beperkt tot de iPhone 11. Het komt met iOS 13 naar meer iPhone-modellen.

Apps kunnen door de nieuwe AVCapture API van iOS 13 te gebruiken, beeld van alle iPhone-camera’s tegelijk tonen. Het beeld van twee camera’s kan tegelijk worden opgenomen. Dit is uiterst praktisch om meer keuze in post-productie te hebben, maar ook bij het opnemen van een interview.

Werkt op (nieuwere) iPhone en iPad met iOS 13

Je kunt niet alleen de normale camera met de groothoek of zoomlens combineren, maar ook met de selfie-camera aan de voorkant van een toestel. Zo neem je bij interviews zowel jezelf als de persoon die geïnterviewd wordt op. Alle ontwikkelaars kunnen profiteren van deze functie, niet alleen Filmic Pro kan deze nieuwigheid dus gebruiken.

Naast de iPhone 11 en iPhone 11 Pro, werkt dit met iOS 13 ook op de iPhone XS (Max), iPhone XR en iPad Pro uit 2018. Oudere toestellen worden wegens de grote hoeveelheid processorkracht die nodig is niet ondersteund.

ios 13 multi camera iphone
Klik/tap voor groter. Afbeelding: Filmic Pro

Camera’s combineren

Je kunt echter niet alle camera’s met elkaar combineren. Zo kun je, wanneer je de frontcamera met scherptediepte-effect laat opnemen, bijvoorbeeld alleen de gewone camera aan de achterkant gebruiken en niet de zoomlens. In een schema dat al eerder werd getoond tijdens een WWDC 2019-presentatie die over de nieuwe API in iOS 13 ging, zet Apple alle combinaties op een rij.

iOS 13 komt op 19 september uit. Bezitters van een iPad moeten echter langer wachten, want iPadOS 13 is er pas op 30 september. Naast deze zijn er nog veel meer nieuwe functies. We verzamelen ze allemaal in dit dossier.

iPhone ios 13 multi cam 001
Klik/tap voor groter. Afbeelding: Apple[ad_2]