[ad_1]

Met de iPhone kun je NFC-tags te maken en gebruiken met je iPhone. Sinds iOS 13 is er iets nieuws bijgekomen, waardoor het gebruik ven NFC een stuk interessanter is geworden. Je kunt namelijk automatiseringen met NFC-tags maken met de Opdrachten-app van Apple. Wil je hiermee aan de slag, dan leggen we hieronder uit hoe het werkt. Wat zijn NFC-tags en waarvoor heb je ze nodig? En hoe gebruik je je eigen NFC-tag?

De NFC-tags die we gebruikt hebben voor deze tip zijn beschikbaar gesteld door 123NFC.nl.

Wat zijn NFC-tags?

NFC-tags zijn kleine items waarin NFC-technologie is verwerkt. Ze kunnen dienen als een snelkoppeling voor een actie. NFC staat voor Near Field Communication en wordt ook gebruikt in contactloze betalingen met je bankpas of Apple Pay. Je kunt hiermee van alles activeren. Zeker als je thuis ook gebruikmaakt van HomeKit-apparaten. Zo kun je er bijvoorbeeld een op je nachtkastje plakken, of naast de voordeur. Je kunt de tags voor een laag bedrag aanschaffen; je betaalt rond de €5 voor vijf stuks. Algemene informatie over NFC-technologie lees je in onze uitleg over NFC!

Waarvoor kun je NFC-tags gebruiken?

Er zijn verschillende toepassingen voor NFC-tags. Je kunt er simpele dingen mee doen, zoals de lampen aan- en uitzetten. Als je wat geavanceerdere acties wilt uitvoeren, kan dat ook. Sinds iOS 13 is het gebruik van NFC-tags veel toegankelijker geworden. Apple heeft namelijk de ingebouwde Opdrachten-app voorzien van NFC-tag-ondersteuning. Iedere iPhone met iOS 13 of nieuwer heeft standaard deze app geïnstalleerd. Met behulp van de Opdrachten-app kun je onder andere HomeKit-scènes activeren.

Dit zijn handige toepassingen voor NFC:

HomeKit-apparaten en -scènes activeren

Als je een NFC-tag bij de voordeur plakt, kun je bij thuiskomst je iPhone ertegenaan houden. Heb je een HomeKit-deurslot, dan gaat die vanzelf op slot. Ook springen de lampen en de televisie aan. Klaar voor een relax-moment! Hiervoor moet je natuurlijk wel geschikte apparaten in huis hebben. Ook bij je nachtkastje kun je een NFC-tag plakken. Hiermee kan bijvoorbeeld je wekker geactiveerd worden terwijl alle lampen uit gaan.

In de auto

Ook in de auto kun je onopvallend een NFC-tag plakken, bijvoorbeeld ergens onder je stuur. Hiermee kun je automatisch een route naar bijvoorbeeld je werk laten openen. Handig als je wil checken of je door file beter een omleiding kunt nemen, of als je vaak vanaf verschillende locaties naar je werk moet.

Als je een Tesla hebt kun je het nóg een stapje verder nemen. Zo maakte deze redditor een NFC-tag waarmee hij zijn kofferbak aan de voorkant van de auto kan openen en sluiten.

My first NFC tag implementation. Tap to open frunk! from teslamotors

Systeemfuncties

Je kunt ook simpele taken activeren met NFC-tags. Zo laat je je zaklamp aangaan, of wordt er automatisch een bepaalde app geopend. Ook Niet storen en energiebesparingsmodus kun je gauw laten starten door je iPhone tegen de tag te houden. Hiervoor moet je wel een specifiek gebruiksscenario hebben, maar het is in ieder geval goed om te weten dat het kan. Het is natuurlijk niet altijd nodig om je iPhone tegen een NFC-tag te houden als het ook met een snelle handeling op het scherm kan.

Nog véél meer

Het handige van NFC-tags is dat ze heel breed te programmeren zijn. Je kunt ze dus voor ontzettend veel dingen gebruiken. Ben je een beetje handig met bijvoorbeeld een Raspberry Pi, dan ligt er een wereld aan mogelijkheden aan je voeten. NFC-tags zijn in te stellen voor heel specifieke acties, dus je zult voor jezelf moeten nagaan wat voor jou handig zou kunnen zijn. Heb je acties die je dagelijks uitvoert, maar misschien wel geautomatiseerd kunnen worden? Probeer het eens! Het kan zijn dat je niks kunt bedenken, maar waarschijnlijk mis je dan ook niets.

Geschikte NFC-tags voor je iPhone

Wat je op het oog misschien niet merkt, is dat er verschillende soorten NFC-tags zijn. Niet alleen in formaat, maar ook in de technische details. De iPhone herkent een breed aanbod van NFC-tags, waaronder NFC Forum Type 2 tags met chips van NTAG, MIFARE en ICODE. Als je voor NTAG kiest zal het vrijwel altijd werken. Wij hebben verschillende soorten NFC-tags in huis, waaronder een klein, rechthoekig plakkertje en een druppel voor aan je sleutelbos. Ze zijn voor een laag bedrag aan te schaffen; voor onderstaande stickers betaal je ongeveer €5 voor vijf stuks.

Deze tags hebben wij gebruikt:

NFC-tags

Sinds de iPhone 6 heeft de iPhone een NFC-chip, maar let op: je kunt de NFC-tags pas gebruiken met een iPhone 7 of nieuwer. Dit heeft te maken met de technische specificaties waardoor Apple de iPhone 7 als minimumvereiste kiest. Heb je een iPhone 7, 8 of X? Dan heb je een aparte app nodig om NFC-tags te kunnen lezen. Sinds de iPhone XS kan je iPhone dit ook zonder aparte app. Een geschikte NFC-lees app vind je door in de App Store naar NFC te zoeken. Er zijn veel gratis apps, zoals NFC Tools.

[ad_2]