[ad_1]

De eerste reviews van de iPhone 11 zijn binnen! Een handjevol Amerikaanse websites heeft na een ​​paar dagen met de toestellen een ​​eerste indruk van de nieuwe iPhone voor 2019 gepubliceerd. Let op dat het in dit artikel alleen om de iPhone 11 gaat en niet om de Pro-variant.

Je kunt de eerste reviews bij The Verge, Engadget, Pocket-Lint en The Wall Street Journal lezen. Wij zetten in deze round-up de belangrijkste conclusies op een rij.

De iPhone 11 lijkt op de iPhone XR

Wie al eens een iPhone XR in de hand heeft gehad, zal merken dat de 11 identiek is op het gebied van gewicht en afmetingen. Het verschil zit voornamelijk aan de achterkant, waar twee camera’s een vierkant blok vormen dat geïntegreerd is in het glazen oppervlak. Het nieuwe camerablok in de iPhone 11 is van matglas.

De achterkant van de iPhone 11 Pro is geheel van matglas, maar daar heeft de camera weer een gladder glas. Deze omgekeerde materialen helpen om de twee modellen te onderscheiden. Een ander opmerkelijk element (naast het verplaatsen van het Apple-logo in het midden) is het verdwijnen van de naam “iPhone” op de achterkant.

iPhone 11 achterkant 001
Klik/tap voor groter. Afbeelding: Engadget/Chris Schodt

Prima accuduur

Apple belooft dat de iPhone 11 een uur langer op accu meegaat dan de iPhone XR. Dat bereikt het bedrijf vooral door een zuinigere chip, want de accu is niet groter geworden. Volgens Nilay Patel van The Verge was het geen loze belofte. De iPhone 11 ging bij hem gemakkelijk een volledige dag mee en had aan het eind van de dag nog een goede 20 procent over. De ervaring van Chris Velazco van Engadget is vergelijkbaar. Hij kon op een doorsnee dag ruim 17 uur met zijn iPhone 11 doen.

Wat door meerdere reviewers wordt betreurd is de aanwezigheid van de trage oplader. Apple levert zijn 5 watt USB-A-oplader mee en dat is niet meer van deze tijd. De iPhone 11 Pro krijgt wel een USB-C-lader van 18 watt.

iPhone XR iPhone 11 001
iPhone XR uit 2018 (links) en iPhone 11 uit 2019 (rechts) – Klik/tap voor groter. Afbeelding: The Verge

Nachtmodus camera werkt goed

Aan de achterkant van de iPhone XR zat slechts één camera (ƒ/1.8 diafragma). De iPhone 11 heeft er nu twee. De camera is verbeterd en profiteert van de komst van een ultra-groothoeklens (ƒ/2.4 diafragma met een gezichtsveld van 120 graden). De nieuwe nachtmodus zit zowel op de iPhone 11 als de 11 Pro. Het is een modus die automatisch wordt geactiveerd wanneer er weinig licht is. Je kunt deze niet handmatig inschakelen, omschrijft Matthew Panzarino van TechCrunch.

De nachtmodus werkt het beste op een statief. Als de iPhone 11 detecteert dat je een statief gebruikt, wordt een zeer lange belichtingstijd gekozen. Uit de losse hand schieten is echter ook mogelijk en The Verge was onder de indruk. Volgens Nilay Patel legt de iPhone 11 veel meer details en natuurlijkere kleuren in het donker vast dan de Google Pixel 3. Laatstgenoemde telefoon werd lang als de gouden standaard voor nachtmodus gezien.

Google Pixel 3 nachtmods verge
Google Pixel 3 – Klik/tap voor groter. Afbeelding: The Verge
iPhone 11 nachtmodus verge
iPhone 11 – Klik/tap voor groter. Afbeelding: The Verge

Matthew Panzarino van TechCrunch is eveneens enthousiast over deze nachtmodus die hij als perfect competitief beschouwt. Hij prijst Apple voor het in balans houden van de kleuren, ook tijdens nachtmodus. “Google heeft ervoor gekozen om alles helderder te maken en daar zullen veel mensen dol op zijn. Het benadert echter niet de werkelijkheid en heeft een negatieve uitwerking op de zichtbare details”, schrijft hij.

iphone 11 pixel nachtmodus techcrunch
Klik/tap voor groter. Afbeelding: TechCrunch/Matthew Panzarino

Smart HDR en groothoek

Naast nachtmodus, beschrijven de reviews meer verbeteringen aan de camera. Smart HDR gaat er aanzienlijk op vooruit, merkt The Verge op. Op de iPhone XS had deze functie de neiging om te veel details te wissen, kleuren af te vlakken en een plastic uitziend geheel te produceren, vooral op gezichten. Dat is dit jaar beter, Apple heeft de balans tussen schaduwen en lichten beter behouden. De portretmodus profiteert van zichtbare vooruitgang, met meer natuurlijke contrasten op gezichten, meer details en een veel betere belichting.

portret 001
Portretmodus, iPhone 11 versus iPhone XS – Klik/tap voor groter. Afbeelding: TechCrunch/Matthew Panzarino

De groothoekcamera (brandpuntsafstand van 13 mm) zit zowel op de iPhone 11 als 11 Pro. Volgens TechCrunch produceert deze bevredigende resultaten, ondanks de vervormingen die inherent zijn aan deze modus. Dat is te zien op onderstaande afbeelding van Engadget. Een aantal reviewers betreuren dat er geen optische stabilisatie op de groothoeklens zit. Dat maakt het moeilijk om bij weinig licht of ’s nachts te fotograferen. De nachtmodus kan dan ook niet met de groothoek gebruikt worden.

iPhone 11 normaal 001
Normale lens – Klik/tap voor groter. Afbeelding: Engadget/Chris Velazco
iPhone 11 wide 001
Ultragroothoek – Klik/tap voor groter. Afbeelding: Engadget/Chris Velazco

Verbetering Face ID niet merkbaar

Gezichtsscanner Face ID werkt volgens Apple 30 procent sneller en werkt ook vanuit een grotere hoek. Dat wordt niet door iedere reviewer als een merkbaar iets ervaren. Volgens The Verge en TechCrunch is Face ID iets sneller, maar komt dat vooral door optimalisaties in iOS 13. Op het gebied van kijkhoeken zien Patel en Panzarino geen opmerkelijke vooruitgang.

Britta O’Boyle en Stuart Miles van Pocket-Lint omschrijven echter dat het wel degelijk makkelijker is geworden om de iPhone 11 te ontgrendelen terwijl deze op tafel ligt. “Het is niet nodig om met je gezicht boven de telefoon te hangen, maar je ogen moeten in lijn zijn met de telefoon”, schrijven ze.

pro gewoon
Kllk/tap voor groter. Afbeelding: TechCrunch

Prestaties: snel, zonder verrassingen

Noch The Verge noch TechCrunch schrijven gericht over de prestaties van de telefoons. Wat Engadget en Pocket-Lint betreft, is de iPhone 11 pijlsnel, maar dat was de iPhone XR vorig jaar ook al. Apple’s A13-chip presteert bij alle taken zonder haperingen. Pocket-Lint maakt van de gelegenheid gebruik om uit te leggen dat de iPhone 11 Pro meer RAM heeft dan de ‘gewone’ 11, maar zegt niet om hoeveel geheugen het dan gaat.

Geen van de reviewers heeft gedetailleerde benchmarks gepubliceerd en Apple zwijgt of de exacte snelheid en hoeveelheden RAM-geheugen. We zullen dit in onze eigen review proberen te achterhalen.

iPhone 11 reviews 16x9
Klik/tap voor groter. Afbeelding: Engadget/Chris Schodt

Conclusie reviews

Bij The Verge vatte Nilay Patel vanaf het begin zijn algemene gevoel samen: “Dit is een van de eenvoudigste reviews die ik heb moeten schrijven: de iPhone 11 is de telefoon die de meeste mensen zouden moeten kopen die voor een nieuw toestel gaan. Het is een uitstekende telefoon, met een van de beste camera’s die ik op een smartphone heb gezien en een geweldige batterijduur.”

Chris Velazco van Engadget is het daarmee eens. De afwezigheid van een derde camera en een scherm dat minder goed is dan dat van iPhone 11 Pro, tast de kwaliteiten van de iPhone 11 volgens hem niet aan. “Het is de beste nieuwe iPhone voor de meeste mensen, ook voor mij!” Volgens Pocket-Lint heeft de iPhone 11 alles in huis om bezitters van een ouder toestel te verleiden tot een upgrade. “Bezitters van de iPhone XR kunnen echter beter tot 2020 wachten, want het is natuurlijk geen gigantische stap,” concludeert de Britse site.[ad_2]