[ad_1]

De meeste Samsung telefoons in Nederland zijn gewoon voor de Nederlandse markt bestemd. Maar toch worden er ook altijd weer toestellen geïmporteerd om scherpere prijzen te kunnen bieden. Behalve het voordeel van de lagere prijs zijn er ook nadelen. Wat zijn deze precies? We zetten alles op een rij, en leggen uit hoe je erachter komt waar jouw telefoon vandaan komt.

samsung galaxy telefoon grijze import nadelen uit welke land?

Geïmporteerde Samsung Galaxy telefoon

De meeste Nederlandse winkels verkopen smartphones die ook echt voor de Nederlandse markt bedoeld zijn – met software die afgestemd is op de Nederlandse markt en netwerken, en alles wat erbij komt kijken. Maar vooral als je goed speurt naar koopjes en scherpe aanbiedingen kom je soms terecht bij geïmporteerde toestellen – de zogenaamde ‘grijze import’. Dit zijn normaal gesproken wel dezelfde modellen, maar de software die erop staat is eigenlijk bedoeld voor gebruik in een ander (Europees) land. We zetten op een rij wat de gevolgen hiervan (kunnen) zijn.

Updates

De meeste gebruik(st)ers die het niet al wisten, komen erachter dat hun telefoon geïmporteerd is als ze wachten op een grote Android upgrade. Op het moment dat anderen met hetzelfde toestel een update krijgen, maar jij niet, wordt duidelijk dat er iets aan de hand is. Een import-toestel krijgt updates soms pas op het moment dat ze beschikbaar zijn in het land van oorsprong – vaak op een ander, soms later, moment dan Nederlandse exemplaren. Soms, ook, krijgt het updates uiteindelijk wel tegelijk met lokale toestellen, zoals (dank daarvoor!) Thomas hieronder ook aangeeft.

Overigens kan dit dus ook betekenen dat jij een update éérder krijgt. Dat zagen we in het verleden bijvoorbeeld vaak bij toestellen in de J-serie, waarvan hier ook heel wat Poolse modellen in omloop zijn. Daarom, ook, zorgen updates voor import-toestellen vaak voor verwarrende berichtgeving, wanneer Nederlandse gebruik(st)ers melden dat een update beschikbaar is, terwijl dat voor Nederlandse toestellen nog niet zo is.

Bovendien zou het zelfs kunnen dat jouw geïmporteerde toestel uit een land komt dat toegang biedt tot Samsung’s beta-tests (voorbeeld: Polen). Je kunt dan grote upgrades lang voor ze officieel beschikbaar komen uittesten, na aanmelding via de Samsung Members app die op alle toestellen aanwezig is.

Qua updates – of zelfs beta-tests – hoeft een geïmporteerd toestel dus geen problemen te geven. Meestal gaat het op de een of andere manier gewoon goed. Echter, af en toe zien wij hier toestellen voorbij komen die om onduidelijke reden geen enkele update krijgen – of slechts sporadisch. Zonder uitzondering gaat het om geïmporteerde modellen, die niet de updates krijgen van het land waar ze vandaan komen, maar ook geen Nederlandse updates. Waarom het dit in sommige gevallen fout gaat is ons niet altijd duidelijk. Soms blijkt het toestel voorzien te zijn van een firmware die niet bij het land van oorsprong past, en soms gaat het ondanks dit gewoon goed. Maar een risico op verstoorde of uitblijvende updates is aanwezig op geïmporteerde telefoons.

samsung galaxy a7 update android 9 probleem bellen langzaam internet

De Galaxy A7 die last had van een land-gebonden softwarefout

Waar het echt fout gaat: bugs en hun fixes

Een goed voorbeeld van een echt probleem met import-toestellen zagen we eerder dit jaar bij de Android 9 update voor de Galaxy A7. Deze bevatte een ernstige bug, waardoor het toestel in de knoop kwam met Nederlandse 4G-netwerken. Deze bug zat in de software die op alle toestellen in Europa werd uitgerold, maar zorgde vooral in Nederland voor problemen. De fix volgde ongeveer een week later – logischerwijs voor Nederlandse toestellen. Maar wie een import-toestel heeft kreeg de update met de fix niet – of tenminste niet direct, maar pas veel later met een volgende grotere beveiligingsupdate. Tenslotte gaat Samsung niet alle gebruik(st)ers in Europa een update geven omdat er in Nederland een paar mensen last hebben van een bug.

In dit geval ondervind je dus directe hinder van het feit dat jouw toestel niet Nederlands is. Het is in zo’n geval wel mogelijk om een Nederlandse firmware – inclusief gefixte bugs – op het toestel te flashen. Echter, dit vereist enige kennis van zaken. Het beste benader je dan de winkel waar het toestel gekocht is – zij kunnen dit als het goed is dan alsnog (laten) doen.

Garantie

En daarmee komen we dan ook bij de garantie-kwestie. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, heeft het kopen van een geïmporteerde telefoon geen directe gevolgen voor de garantie. Tenslotte is het de winkel waar jij jouw telefoon koopt die garantie moet bieden – inclusief ondersteuning, reparaties, etc. Dat is en blijft zo, ongeacht waar het toestel zelf vandaan komt. Als er problemen zijn met (uitblijvende) updates of bugs die niet opgelost worden omdat de oplossing nog niet voor jouw toestel beschikbaar is, dan is het de winkel die deze moet oplossen.

En verder: promoties

Een ander, minder direct punt waar je tegenaan kunt lopen heeft te maken met Samsung’s eigen promotionele acties. Soms kun je gratis accessoires bij een telefoon krijgen, of  extra korting of een geldbedrag retour. Voorwaarde voor deelname aan zulke acties is altijd dat je een Nederlands toestel aanschaft. Maar stel dat je jouw toestel aanschaft en er pas later achterkomt dat je dit tijdens zo’n actie deed. Soms kun je alsnog deelnemen – maar niet als jouw toestel uit een ander land komt.

Als je jouw nieuwe Samsung telefoon dus wilt aanschaffen in combinatie met deelname aan een of andere promotie, let dan extra goed op dat je een origineel Nederlands exemplaar koopt. Adverteert een winkel niet met een geldende promotie? Dan is de kans groot dat er een geïmporteerde telefoon aangeboden wordt. Doe eventueel zelf navraag bij de winkel zelf.

Conclusies: hoe problematisch is grijze import dus?

We hebben hierboven gezien dat er op het gebied van updates en garantie niet per se problemen bestaat. Garantie krijg je nog steeds van de winkel waar je het toestel koopt, en updates komen vooral op ándere momenten. Soms is dit zelfs eerder, en mogelijk heeft jouw importtoestel zelfs toegang tot Samsung’s beta-tests. Echter, af en toe blijkt een import-toestel helemaal tussen wal en schip te belanden op het gebied van updates, die vervolgens slechts heel af en toe of helemaal niet arriveren.

Het meest concrete probleem dat wij in de dagelijkse praktijk zien, is als een update land-gebonden bugs bevat. Samsung fixt dan toestellen in dat land, maar importmodellen krijgen de fix niet, of pas later bij de volgende reguliere update.

Doe-het-zelven?

Al met al neem je dus een gok als je een geïmporteerde telefoon koopt. Negen van de tien keer gaat alles goed, en komen updates hooguit volgens een ander schema. Maar je kunt ook last krijgen van zeldzame, maar vervelende problemen met bugs of niet-komende updates. In dat geval is het aan de winkel waar je het toestel gekocht hebt om dit op te lossen. Als je zelf een beetje handig bent, en weet hoe je een firmware op een smartphone kunt flashen, dan kun je problemen altijd vrij eenvoudig oplossen door een goed werkende, recente firmware te downloaden en installeren.

Waar komt jouw Samsung telefoon vandaan?

Oké, je vermoedt dus dat jouw toestel ook een importmodel is. Hoe kun je nu zeker weten dat jouw toestel niet uit ons land komt? En hoe kom je erachter waar hij dan wel vandaan komt? Dat kun je zien aan de zogeheten CSC, de Country Specific Code. Tegenwoordig is deze het makkelijkst te vinden als je via de Instellingen naar Info telefoon gaat, en daar Softwaregegevens kiest. Je ziet daar een vakje Sw-versie serviceprovider. De laatste regel in dat vakje toont een aantal CSC-codes.

Op een origineel Nederlands toestel dat in Nederland gebruikt wordt met Nederlandse simkaarten staat daar: PHN/PHN,PHN/PHN. PHN is Samsung’s CSC voor Nederland. De laatste drieletter-code geeft aan voor welk land (en provider) het toestel oorspronkelijk bestemd was. Hieronder wat voorbeelden van verschillende toestellen in verschillende landen:

Omdat verreweg de meeste importtoestellen uit andere Europese landen geïmporteerd worden, zetten we onderaan dit artikel de belangrijkste Europese CSC-codes op een rij. Tussen haakjes vind je eventueel de specifieke provider. Staat jouw code er niet bij? Laat het ons hieronder weten, of zoek ‘m zelf op in bijvoorbeeld de firmware-database van SamMobile.

Baltische landen: SEB
België en Luxemburg: LUX
Bosnia en Herzegovina (BH Telecom): BHT
Bulgarije: BGL
Cyprus: CYV
Duitsland: DBT
Duitsland (T-Mobile): DTM
Duitsland (Vodafone): VD2
Frankrijk: XEF
Frankrijk (Bouygues): BOG
Frankrijk (Orange): FTM
Frankrijk (SFR): SFR
Griekenland: EUR
Griekenland (Cosmote): COS
Griekenland (Vodafone): VGR
Hongarije: XEH
Hongarije (T-mobile): TMH
Ierland: XEU
Ierland (Meteor): MET
Ierland (Three): 3IE
Ierland (Vodafone): VDI
Italië: ITV
Italië (H3G): HUI
Italië (TIM): TIM
Italië (Vodafone): OMN
Kaukasus: CAU
Kroatië (Bonbon): DHR
Kroatië (T-Mobile): CRO
Macedonië (T-Mobile): MBM
Nederland: PHN
Nederland (Ben NL): DNL
Nederland (T-Mobile): TNL
Nederland (Vodafone): VDF
Oekranië (Kyivstar): SEK
Oostenrijk: ATO
Oostenrijk (3 Hutchison): DRE
Oostenrijk (A1): MOB
Oostenrijk (T-Mobile): MAX
Oostenrijk (Telering): TRG
Polen: XEO
Polen (Orange): OPV
Polen (PLUS): PLS
Polen (Play): PRT
Polen (T-mobile): TPL
Portugal: MEO
Portugal (TPH): TPH
Portugal (Vodafone): TCL
Roemenië: ROM
Roemenië (Cosmote): COA
Roemenië (Orange): ORO
Roemenië (Vodafone): CNX
Rusland: SER
Servië (Telenor): MSR
Scandinavië: NEE
Slowakije: ORX
Slowakije: ORS
Slovenië: SIO
Slovenië (Mobitel): MOT
Slovenië (Si.mobil): SIM
Spanje: PHE
Spanje (Movistar): XEC
Spanje (Orange): AMO
Spanje (Vodafone): ATL
Tjechië: XEZ
Tjechië (O2C): O2C
Tjechië (T-Mobile): TMZ
Tjechië (Vodafone): VDC
Verenigd Koninkrijk: BTU
Verenigd Koninkrijk (O2): O2U
Verenigd Koninkrijk (Vodafone): VOD
Zuidoost Europa: SEE
Zwitserland: AUT
Zwitserland (Swisscom): SWC



[ad_2]