[ad_1]

De Fold werd in februari gepresenteerd en zou in mei uitkomen, ook in Nederland. Vlak voor de release bleek echter dat ‘s werelds eerste vouwbare smartphone snel kapot ging. De testtelefoons die waren verstrekt aan Amerikaanse media vertoonden binnen enkele dagen mankementen aan scherm en scharnier. Samsung stelde de release vervolgens uit en onthulde eind augustus de verbeterde Fold. Die herziene uitvoering is sinds kort in een aantal landen te koop voor ruim tweeduizend euro. Nederland krijgt de Fold (voorlopig) niet.

Fold houdt niet van water, sleutels en stof

Hoewel Samsung nu wel overtuigd is van de kwaliteit van zijn verbeterde smartphone, heeft het toch een video uitgebracht met gebruiksinstructies. Kersverse Fold-eigenaren worden er op deze manier aan herinnerd dat hun toestel niet tegen water en stof kan en dat het vol zit met magneten. Houd de Fold daarom weg bij metalen en magnetische voorwerpen als munten, creditcards en sleutels, aldus Samsung. 

Zachtjes aanraken

De fabrikant legt ook uit dat het vouwbare, grote scherm van de Fold alleen bedoeld is voor ‘zachte’ aanrakingen. Druk dus niet hard op het display. Plak er ook geen schermfolie (screenprotector) op, want die zit er al op. Een extra screenprotector vermindert de aanraakgevoeligheid van het scherm en kan het vouwproces verstoren. 

Waarschuwing is niet overdreven

Een heuse gebruikersinstructie klinkt misschien overdreven, maar blijkt geen overbodige waarschuwing. De bekende YouTuber JerryRigEverything testte de verbeterde Fold en ontdekte dat de peperdure smartphone nog steeds snel stuk gaat. Als hij met zijn nagels over het scherm gaat, laat hij permanente krasjes achter. Een mesje maakt nog diepere krassen. Dit komt doordat het display niet van glas is maar van plastic, dat erg flexibel maar minder sterk is. 

De YouTuber weet het scherm ook op andere manieren te beschadigen. Door de mespunt kort tussen het frame en het scherm te prikken, valt over de hele breedte een laag pixels uit. Gevolg: een permanente witte streep die niet meer reageert op aanrakingen. En drukt hij harder op de zijkanten van het display, dan treden er permanente breuken op. Het scherm gaat daarna niet meer altijd aan als hij op de aan- en uitknop drukt. En als de YouTuber wat stof en gruis over de Fold gooit, belanden er korrels in het scharnier. Dat levert een schurend geluid op bij het open- en dichtvouwen van het toestel.

Zorgen over stevigheid

In zijn video uit JerryRigEverything dan ook zijn zorgen over de bouwkwaliteit van de vernieuwde Fold. En hij is niet de enige. Het recensie-exemplaar van een journalist van Techcrunch vertoonde al na de eerste dag een schermdefect. De problemen doen dan ook denken aan de eerste generatie Fold van eerder dit jaar. Meerdere testtoestellen – gereed voor de winkels – vouwden na een paar dagen niet meer goed of hadden uiteenlopende schermproblemen. [ad_2]