[ad_1]

Ieder jaar komt Samsung met de Galaxy Note-smartphone. De Note is steevast een giga-phablet en dat is bij de Note 10 Plus niet anders. De Notes van Samsung staan erom bekend dat ze multitask-monsters zijn. Dat komt grotendeels door de hoge prestaties waar de toestellen toe in staat zijn, en deels doordat de toestellen worden uitgerust met een pen om snel en nauwkeurig te kunnen werken. Op het grote scherm kun je al je spreadsheets kwijt terwijl je ruimte overhoudt om te WhatsAppen.

Zoals gezegd is het toestel op papier een flinke krachtpatser met zo ongeveer de beste specificaties die je in en Android-smartphone tegen kunt komen. Toch zijn de theorie en de praktijk altijd nog niet een en dezelfde. Vandaar dat we de Note 10 Plus gedurende een langere periode flink aan de tand hebben gevoeld.

Design

We zijn het van Samsung inmiddels wel gewend, maar we moeten het toch even aangeven; de Note 10 Plus ziet er retestrak uit. Het toestel is alleen maar weer groter geworden en dan wordt het lastiger om het een smartphone te houden, in plaats van een tablet waarmee je kunt bellen. Al bekennen we eerlijk dat de Note 10 Plus dat eigenlijk wel is. Een tablet koop je doorgaans vanaf de 7 inch en het scherm van de Note 10 Plus is al 6,8 inch.

Samsung Galaxy Note 10 Plus

De knoppen vallen mee en tegelijkertijd tegen. Het positieve aan de knoppen is dat ze goed aanvoelen en dat de speciale knop voor Bixby ontbreekt. Het negatieve is echter dat alle knoppen aan de linkerkant zitten. Dat lijkt alleen een nadeel wanneer je rechts bent, maar ook voor linkshandigen zitten de knoppen vrij hoog op de behuizing. Met een beetje wennen kom je er wel uit, maar echt handig wordt het helaas niet.

Verder is er weinig franje te vinden aan de Note 10 Plus, het toestel is zo clean mogelijk gehouden. Aan de onderkant vinden we nog wel de usb-c-poort en in het hoekje de S-Pen. Met een klein duwtje krijg je de pen uit zijn holletje geschoven, daarover later meer. Ook aan de onderkant vinden we de luidsprekers die worden gebruikt bij het afspelen van media of het bellen via speakerphone. De Note 10 Plus is wat aan de zware kant voor een smartphone, maar niet voor een toestel van dit formaat.

Beeldscherm

Over het beeldscherm van de Note 10 Plus hebben we niets dan lof te melden. Dat is niet zo gek gezien de beeldschermen van Samsung eigenlijk altijd een stukje topklasse zijn. De helderheid van het AMOLED-paneel kan flink omhoog worden geschroefd en aan de andere kant kan het scherm niet heel goed gedimd worden. Dat gezegd hebbende is het eigenlijk ook niet de bedoeling dat je op bed nog op je smartphone bezig bent. Mocht je daar toch graag mee bezig zijn, dan zijn er altijd apps te downloaden.

Samsung Galaxy Note 10 Plus

Zoals eerder vermeld heeft de Note 10 Plus een 6,8 inch AMOLED-scherm. Dat wil zeggen dat je van de linkerbovenhoek, naar de rechteronderhoek een rechte lijn kunt trekken die ongeveer 17,27 cm lang is en dan kom je onderweg alleen maar pixels tegen. Als je nog geen handtas bij je draagt dan zou dit toestel je daar misschien wel toe zetten. Bij ons kon het toestel maar net in onze broekzakken, maar dan hebben we het al over diepe zakken.

De kleuren van het AMOLED-scherm zijn de hoofdattractie van de voorkant van de Note 10 Plus. De diepe kleuren worden mede zo diep doordat zwart bij het AMOLED-paneel ook echt zwart is. De hoeveelheid pixels helpt echter ook mee. Des te meer pixels een scherm bevat, hoe nauwkeuriger ieder plekje op het scherm verlicht kan worden. Het scherm telt 1440 bij 3040 pixels en dat is behoorlijk scherp. Wel moet je even controleren of je de juiste resolutie hebt geselecteerd in het menu. 

Hardware en accu

Wat prestaties betreft zit het wel goed bij de Note 10 Plus. De processor die in het toestel tikt, de Exynos 9825, komt uit Samsungs eigen stal en is speciaal ontworpen voor de Note 10 en Note 10 Plus. Naast deze turbo-processor is de giga Note uitgerust met gigaveel werkgeheugen. Je kunt bij de Note 10 Plus niet kiezen tussen varianten met verschillende hoeveelheden RAM. Je haalt met een Note 10 Plus altijd 12GB aan werkgeheugen in huis.

Samsung Galaxy Note 10 Plus

De snelheid van de Note 10 Plus staat buiten kijf, maar hoe zit het met de accuduur? Het zal niemand verbazen dat een snelle processor ook nogal wat stroom zal slurpen. Bij de Note 9, de min of meer directe voorloper van de Note 10 Plus, bleek dat de accu het eigenlijk niet comfortabel genoeg volhield. De Note 9 had een accu met een capaciteit van 4000 mAh. De Note 10 Plus heeft iets meer om mee te rooien; 4300 mAh.

Helaas gaat voor de Galaxy Note 10 Plus een beetje dezelfde vlieger op. Ondanks de ruime accu hebben we meer dan eens gebruik moeten maken van het, toegegeven, super snelle laden. Niet omdat het toestel al leeg was, maar omdat er nog iets teveel dag overbleef voor het accupercentage. Dan is er wel volop gebruik gemaakt van de Note 10 Plus, maar toch had het iets ruimer gemogen. Volgens het toestel zelf was het scherm de grootste verbruiker, je zou de resolutie op HD+ in kunnen stellen in plaats van Full HD+ of WQHD+, maar dat is een beetje zonde van het mooie scherm.

S-Pen

Naast het formaat van het scherm en de meer dan vlotte processor is er nog iets dat de Note 10 Plus tot één van de beste Android-smartphones van het moment maakt; de S-Pen. Met de S-Pen kun je de Note 10 Plus op allerlei manieren bedienen, zelfs zonder het toestel aan te raken. Met de S-Pen kun je aantekeningen maken zonder dat het scherm daadwerkelijk aanspringt, de camera besturen, het volume en het afspelen van je muziek bepalen.

Samsung Galaxy Note 10 Plus

Om dat allemaal te kunnen doen heeft de pen zelf wel een accu nodig. Het kleine accu’tje dat in de pen zit wordt opgeladen zodra de pen in het toestel zit. Na een paar minuten kun je weer een paar uur schrijven, daar hoef je je dus niet al teveel zorgen over te maken. Om de camera en de muziek te besturen kun je op een relatief grote afstand met je stokje zwaaien. Een groepsfoto maken vanaf 8 meter lukt prima met de S-Pen.

Software

De software van Samsung-smartphones heeft dit jaar een flinke schoonmaakbeurt gekregen. Samsung heeft jarenlang gebruik gemaakt van software die sterk gebaseerd was op het aloude TouchWiz, maar daar is dit jaar dus een eind aan gekomen. Samsungs nieuwe skin heet One UI (One User Interface) en dat is flink gemoderniseerd. Ass je van een ander Android-toestel komt is het misschien even wennen dat de ‘terug’-knop bij Samsung aan de andere kant zit. Verder wordt je vanaf het opstarten op ieder punt begeleidt in het leren kennen van het toestel, iets waar sommige fabrikanten nog wat van kunnen leren.

Samsungs versie van Android 9.0 Pie geeft een prettige gebruikservaring, maar zeker geen vlekkeloze. Hoewel de besturing van het toestel aangenaam gaat en snel intuïtief wordt, lopen sommige aspecten een beetje scheef. Zo lukt het bijvoorbeeld maar niet om meldingen van Gmail betrouwbaar binnen te krijgen. Soms zijn er bijvoorbeeld 4 ongelezen emails in de inbox, maar daar krijg je dan pas 4 a 5 uur later een melding van. Nagenoeg alle andere apps geven alle meldingen weer, Linkedin misschien iets te veel, maar bij Gmail wil het niet vlotten.

Samsung Galaxy Note 10 Plus

Op deze eigenaardigheid na werkt alles echter naar behoren. Zoals gezegd draait de Galaxy Note 10 Plus op Android 9.0 Pie. Beveiligingsupdates komen via Samsung vrij regelmatig uit voor de Note 10 Plus, maar dat maakt binnenkort misschien niet zo veel meer uit. Samsung is van plan om naar eigen zeggen redelijk vlot de Note 10 Plus te voorzien van Android 10. Met het nieuwe besturingssysteem komt ook een nieuw beveiligingsniveau. Vanaf Android 10 wil Google via de Play Services die op iedere Android-smartphone draaien ook beveiligingspatches gaan uitrollen, dan ben je niet meer afhankelijk van de fabrikant en zo kan je smartphone vaker en vlotter bijgewerkt worden.

Camera

Over de camera van de Samsung Galaxy Note 10 Plus kunnen we kort zijn, maar dat doen we niet. De Note 10 Plus heeft technisch gezien vier camera’s. Dat zijn een 16-megapixelcamera met een ultragroothoeklens van 123 graden en een diafragma van f/2.2, een 12-megapixelcamera met een groothoeklens van 77 graden met een variabel diafragma van f/1.5 tot f/2.4 en optische beeldstabilisatie, tot slot een 12-megapixelcamera die zich leent als telefotolens, eveneens uitgerust met optische beeldstabilisatie. Dan is er nog die vierde camera. Deze dient als dieptesensor en daar hoeven we het verder eigenlijk niet over te hebben.


asc
asc
asev
asev
asev
asev

Dat technische verhaal is leuk wanneer je veel met camera’s bezig bent, maar wat betekent het allemaal? Het betekent dat de camera van de Note 10 Plus voor nagenoeg iedere situatie een fotografische oplossing heeft. De camera’s zorgen samen voor mooie en scherpe foto’s met levendige kleuren en leuke effecten. Waar deze iets op achterblijft is fotografie bij weinig licht. Het toestel heeft wel een nachtmodus, maar deze komt de kwaliteit van de foto’s niet per se ten goede, tenzij je het toestel op een statief zou zetten. De foto’s bij weinig licht zijn niet verkeerd, maar blijven een tikkeltje achter op de concurrentie.

Filmen met de Note 10 Plus is een genot, vooral wanneer je naar het eindresultaat kijkt. Doordat twee van de drie beeldvangende lenzen voorzien zijn van optische beeldstabilisatie kun je vrijwel alles filmen zonder met schokkerig beeld te blijven zitten. Dankzij de Live focus-stand op zowel de voor- als achterkant kun je er je volledige influencer-hart in kwijt. Dus in het kort; de camera van de Samsung Galaxy Note 10 Plus is uitstekend, maar had iets meer in gemogen.

Prijs-kwaliteitverhouding

Wat betreft smartphones met stokjes is de Note 10 Plus natuurlijk de onbetwiste winnaar. Hecht je echter niet zoveel waarde aan de S-Pen, dan wil je natuurlijk weten wat je nog meer voor de astronomische prijs van de Note 10 Plus kunt krijgen. Het voordeel van de hoge prijs is dat vrijwel alle alternatieven goedkoper zijn. We hebben een aantal tegenkandidaten op een rijtje gezet om de Note 10 Plus mee te vergelijken.

Als eerste grote concurrent is er de Apple iPhone 11 Pro Max. Net als de Samsung Galaxy Note 10 Plus is de Apple iPhone 11 Pro Max om te beginnen een mond vol om uit te spreken. Wat misschien belangrijker is, is dat de iPhone 11 Pro Max op iOS 13 draait in plaats van Android. iOS geeft iets minder vrijheid aan de gebruiker wat betreft personalisering, maar werkt uitstekend samen met de hardware. Doordat Apple ieder aspect van de productie in handen heeft is de iPhone 11 Pro Max een geweldig toestel met dito camera.

Als we weer teruggaan naar de Android-kant duikt al gauw de OnePlus 7 Pro op. Het besturingssysteem van de OnePlus 7 Pro werkt net een tikkeltje soepeler dan op de Note 10 Plus, ook valt er meer aan de eigen wensen aan te passen. Het beeldscherm van de OnePlus 7 Pro is een supersoepel 90Hz-paneel dat door Samsung wordt gemaakt en er daardoor uitstekend uitziet. De camera van de Note 10 Plus kunnen we in dit ‘conflict’ wel duidelijk als winnaar aanduiden, al is de prijs van de OnePlus 7 Pro een stuk vriendelijker.

Tot slot komt er nog concurrentie uit Samsungs eigen stal. Wanneer je niet zo veel geeft om de toevoeging van de S-Pen en niet per se hoeft te ‘Harry Potteren’ naar je smartphone, maar wel een fan bent van Samsungs ontwerpstijl en besturingssysteem dan is de Galaxy S10 Plus de betere keus. Het scherm van de S10 Plus is een tikje kleiner, maar nog steeds groot te noemen. Verder biedt het toestel een vergelijkbare ervaring voor een onvergelijkbare prijs. De S10 Plus is een halfjaartje ouder en al een stuk in prijs gedaald.

Conclusie

De Samsung Galaxy Note 10 Plus is van alle gemakken voorzien; een razendsnelle processor, een kei van een camera en een reuzachtig scherm. Daarbovenop heeft het toestel ook nog eens een handig pennetje waar alles mee te bedienen valt, zelfs op afstand. Het scherm is meer dan groot genoeg voor het streamen van mediacontent en ook voor het multitasken met meerdere apps op één scherm. Jammer alleen dat het zoveel stroom trekt.

Toch kun je meer dan genoeg uur per dag van het toestel genieten. Bijvoorbeeld van de uitstekende software die op het toestel draait, de AR-camera features of het tekenen op het scherm. Voor de gemiddelde gebruiker levert de Note 10 Plus een gigalading aan prestaties en een flinke berg mogelijkheden. Maar daar betaal je dan ook voor.

Samsung Galaxy Note 10 Plus

Wat Samsung voor elkaar heeft weten te krijgen met de Galaxy Note 10 Plus valt ons niet tegen. Hoewel het een grote smartphone is, ligt de Note 10 Plus nog steeds fijn in de hand. Zodra je de Note 10 Plus ter hand neemt voel je dat Samsung er veel tijd en energie in heeft gestopt. De vele mogelijkheden om het toestel aan je eigen smaak aan te passen zorgen ervoor dat dit toestel voor iedereen geschikt is die bereid is om de hoofdprijs te betalen.

+ Scherp, groot scherm
+ Razendsnelle processor
+ Super S-Pen

– Prijzige smartphone
– Krappe accu



[ad_2]