[ad_1]

Als je op zoekt bent naar een mooie high-end Samsung telefoon, dan sta je voor de keuze: Galaxy S10 of de Galaxy Note 10? Welk toestel past bij jou, en waarom zou je welke kiezen? We zetten het voor je op een rij.

samsung galaxy s10 vs note 10 vergelijking 1

Camera in de hoek: Galaxy S10, camera in het midden: Galaxy Note 10

Samsung Galaxy S10 versus Note 10: vergelijking en verschillen

Kijk, laten we er niet omheen draaien: de Galaxy A50 is niet voor niets de best verkopende smartphone van dit moment (zie onze Galaxy A50 review). Het toestel heeft een uitstekende prijs-kwaliteit-verhouding, goede camera en accuduur, én is niet duur. Maar: als je bereid bent wat meer te betalen, krijg je natuurlijk gewoon betere features. En dan kom je terecht bij de Galaxy S10 en, sinds kort, de Galaxy Note 10. Welke telefoon past bij wie? Hier onze mening.

Waarom de Galaxy S10?

Wat we hierboven proberen te zeggen: laten we de Galaxy A50 eens als goede, betaalbare basis nemen. Als je méér geld over hebt voor jouw smartphone, dan komen de verschillende Galaxy S10-modellen in beeld. Voor het prijsverschil krijg je vooral een (veel) betere camera, en regelmatiger software-updates. Bovendien: de vingerafdruksensor zit weliswaar ook in het display (naja, behalve op de S10e), maar hij werkt veel sneller en nauwkeuriger. Ook is de hardware veel krachtiger, waardoor je op de S10 wel games als Fortnite prima kunt spelen. De tweede frontcamera van de Galaxy S10 Plus – die een vergelijkbare schermgrootte heeft als de A50 – maakt betere selfies.

Simpel gezegd is de Galaxy S10 gewoon een betere A50. Functioneel is het allemaal vergelijkbaar, maar dan op een veel hoger niveau. De Galaxy S10 is een hele goed smartphone, die alles doet wat je van een smartphone verwacht heel goed doet. Verrassende extra’s zijn er misschien wel een paar – zoals het draadloos opladen van je Bluetooth oortjes – maar dit zijn vooral geinige extra’s.

Samsung Galaxy S10

Waarom de Galaxy Note 10?

Uiteraard geldt dit alles net zo goed voor de Galaxy Note 10 – maar dat toestel gaat veel verder dan ‘gewoon een goede telefoon’. Dat S Pennetje – de stylus – geeft een hele andere dimensie aan wat je ermee kunt en doet. Schrijf krabbels en notities op je uitgeschakelde telefoon, bedien je camera op afstand, teken, schets, en meer. Dit zijn allemaal dingen die je niet verwacht van een goede, maar gewone telefoon.

Als je dit leest en je afvraagt ‘naja, wat moet ik dáár dan mee?’ dan is duidelijk dat voor jouw een Galaxy S10-model de juiste keuze is. Gaat het juist kriebelen als je bedenkt dat je méér kunt met je telefoon dan de doorsnee dingen? Dan moet je serieus de Galaxy Note 10 of Note 10 Plus overwegen.

Details!

Natuurlijk kan het zijn dat je jouw keuze toch meer van de kleinere details laat afhangen. Dan kunnen we je erop wijzen dat de Galaxy Note 10 met zijn Exynos 9825 processor en standaard 12GB geheugen net iets krachtiger is dan de Galaxy S10 met de Exynos 9820 en 8GB RAM. De S10 Galaxy Plus kun je wel kopen met 12GB RAM, maar standaard is het niet.

Samsung Galaxy Note 10 (Plus)

Technisch gezien zijn de camera’s nagenoeg hetzelfde, op twee details na. De frontcamera van de Galaxy S10 vangt meer licht door een grotere lensopening (f/1.9 versus f/2.2). Dat neemt niet weg dat de Galaxy Note 10 in DxOMark’s cameratest beter scoorde in de categorie selfies. De zoomlens van de Note 10 heeft juist weer een grotere lensopening dan de zoomlens van de S10, en maakt dus betere foto’s bij minder licht.

Hoewel je de Galaxy S10 ook kunt kopen met 512GB opslag – de S10 Plus zelfs met 1TB – krijg je standaard 128GB opslag. Welke Note 10 je ook aanschaft, je krijgt sowieso 256GB ruimte op het toestel zelf. Wil je uitbreiden? Let dan op dat dit op alle S10-modellen kan, én op de Note 10 Plus – maar niet op de ‘gewone’ Note 10.

Koptelefoonaansluiting

En dan is er nog één ding dat de Galaxy Note 10 gewoon niet heeft, maar de Galaxy S10 wel: de ouderwetse koptelefoonaansluiting. In alle S10-modellen kun je een koptelefoon stoppen met een 3,5 mm aansluiting. Als je een Galaxy Note 10 koopt, krijg je daar een set USB-C oortjes bij, maar je eigen ouderwetse koptelefoon kun je niet aansluiting. Voor de een is dit een verwaarloosbaar detail, voor de ander een dealbreaker. Een draadloze Bluetooth koptelefoon is sowieso te gebruiken, dat spreekt voor zich.

samsung galaxy s10 vs note 10 vergelijking 3

Boven: de Galaxy S10, onder: Galaxy Note 10 (Plus)

En verder?

Verder kunnen we je er nog op wijzen dat er nog wat designverschillen zijn tussen de Galaxy S10 en Note 10. Beide toestellen zijn waterbestendig, maar de schermranden van de Note 10 modellen zijn nog net wat smaller. Bovendien is de plaatsing van de cameramodule achterop niet hetzelfde. Bovendien: de frontcamera op de S10-modellen zit in de hoek van het scherm – op de Galaxy Note 10 zit hij in het midden. In onze ervaring ‘verdwijnt’ de frontcamera van de Note 10 wat vaker in de content op het scherm, maar dit verschil moet je onder het kopje ‘zeer subtiel’ scharen.

Galaxy S10 versus Note 10: conclusie

De hoofdlijnen van deze vergelijking tussen de Galaxy S10 en Note 10 waren hopelijk hierboven al snel duidelijk. De Galaxy S10 is een ‘gewone’ telefoon – maar dan wel een hele goede. De Galaxy Note 10 biedt méér – meer features, meer mogelijkheden. Het maakt deze laatste ook nog net een trapje duurder, maar daarvoor heb je dan de meest complete smartphone op de markt.

De belangrijkste detail-verschillen zijn waarschijnlijk toch wel de koptelefoonaansluiting die je op de S10 wel, en op de Note 10 niet hebt. Bovendien kun je de opslag op alle S10-modellen wel uitbreiden, maar in de Note 10-serie alleen op de grotere S10 Plus.

Met beide toestellen haal je een topsmartphone in huis, dat is sowieso duidelijk. Met de Galaxy Note 10 krijg je mogelijkheden die je niet op alle andere smartphones vindt. Dat je daarvoor meer betaalt dan voor de eerder genoemde Galaxy A50, en waarom, is duidelijk.

Aanbiedingen[ad_2]