[ad_1]

Samsung heeft de Exynos 990-chip gepresenteerd. Deze processor wordt waarschijnlijk gebruikt in de Galaxy S11-telefoons. De grootste vernieuwingen zijn ondersteuning voor 108 megapixel-camera’s en 120Hz-displays.

Exynos 990 is de Samsung Galaxy S11-chip

De processor gaat vanaf eind dit jaar in massaproductie. Dat is mooi op tijd voor de onthulling van de Galaxy S11-serie. Naar verwachting gebeurt dat in februari volgend jaar. In het verleden hadden nieuwe Galaxy S-toestellen ook altijd de primeur wat nieuwe chips betreft.

Deze Exynos 990-chip biedt op verschillende gebieden grote vernieuwing. Het meest in het oog springt de ondersteuning voor 108 megapixel-camera’s. Er zijn al verschillende geruchten verschenen over de camera set-up van de Galaxy S11. Daarbij werd ook die resolutie al genoemd. We houden vooralsnog een slag om de arm, want dit is nog niet zeker.

Samsung Exynos 990

Er zijn acht rekenkernen aanwezig, die draaien op verschillende kloksnelheden. Zo bepaalt de chip zelf welke kernen worden gebruikt voor welke taak. De eerder gepresenteerde Mali G77-videochip zorgt voor krachtige videoprestaties.

Ondersteuning voor 120Hz-schermen

De nieuwe chip kan ook overweg met 120Hz-schermen. Dat betekent dat een display 120 keer per seconde ververst. Huidige schermen in smartphones zijn nagenoeg altijd 60Hz. Uitzondering op de regel zijn bijvoorbeeld de OnePlus 7T en Google Pixel 4 met een 90Hz-display.

Volgens Samsung levert dit in animaties en games vloeiende beelden op bij apparaten met meerdere schermen, zoals vouwbare smartphones. Of we zo’n 120Hz-scherm dus gaan zien in de S11, is de vraag. Het kan ook dat de fabrikant deze techniek gebruikt voor een opvolger van de opvouwbare Galaxy Fold.

Daarnaast is er weer een NPU aanwezig, oftewel neural processing unit. Deze is een stuk krachtiger dan zijn voorganger. Zo’n NPU wordt onder andere gebruikt voor toepassingen in combinatie met kunstmatige intelligentie. Zo weet de camera bijvoorbeeld dat je een zonsondergang fotografeert, en past de instellingen daar automatisch op aan.

Los 5G-modem

Tot slot verwachten we weer verbeteringen op het gebied van snelheid en accu, maar Samsung laat daarover nog niks los. Een modem is niet geïntegreerd in de Exynos 990-chip. Wel heeft Samsung tegelijk een los modem gepresenteerd.

Dat modem biedt ook 5G-ondersteuning. In Nederland is dat nog niet erg relevant al zijn sommige providers al wel druk met testen van zo’n netwerk. Ook 4G-ondersteuning is aanwezig met een maximale downloadsnelheid van 3Gbps en uploadsnelheid van 422 Mbps.

Het laatste nieuws over Samsung

[ad_2]