[ad_1]

De Xperia 1 II is de opvolger van de Xperia 1 en het nieuwe vlaggenschip van Sony, dat het beste van het beste moet bieden. Of dat is gelukt, lees je in deze uitgebreide Sony Xperia 1 II review.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Dit is de Sony Xperia 1 II review

Net als bij zijn voorganger hebben we lang moeten wachten op de Sony Xperia 1 II (spreek uit als ‘Xperia 1 Mark twee’). Het toestel werd al in februari aangekondigd en is pas sinds kort in Nederland verkrijgbaar. De smartphone is het nieuwe vlaggenschip van Sony en met een adviesprijs van 1199 euro één van de duurste toestellen van dit moment. Op dit moment is de smartphone ongeveer even duur als de Samsung Galaxy S20 Ultra.

Sony heeft enkele pijnpunten van de Xperia 1 van vorig jaar aangepakt, en dat resulteert in een smartphone die absoluut beter is dan zijn voorganger. Toch is het heel lastig om de Xperia 1 II op dit moment aan te raden. In deze review vertellen we je alles over de smartphone en alle plus- en minpunten.

Langgerekt design is fijn

Sony introduceerde vorig jaar met de Xperia 1 een nieuw design en met het nieuwe vlaggenschip borduurt de fabrikant hierop voort. Dit betekent dat de Xperia 1 II opnieuw een opvallend, langgerekt ontwerp heeft. De behuizing is relatief smal, maar wel lang.

Hoewel hij hierdoor compacter aanvoelt – ook omdat je met je duim makkelijk de zijkanten van het scherm kan bereiken – is de Xperia 1 II geen smartphone die je makkelijk met één hand bedient. Daarvoor is het display simpelweg te groot en lang. Daarnaast heeft het scherm geen notch of cameragat, maar kiest Sony opnieuw voor een dunne rand aan de boven- en onderkant van het scherm.

Een smal en lange display met een dunne bezel aan de onder- en bovenkant is in de praktijk fijn. De Xperia 1 II houdt lekker vast en voelt door de behuizing van glas en metaal goed en duur aan. Doordat het scherm niet door een inkeping wordt onderbroken, kun je optimaal genieten van films, series en games.

Een bijkomend voordeel is dat het scherm weer een 21 bij 9-verhouding heeft. Hierdoor kun je films – die ook in 21 bij 9 worden gefilmd – op volledig formaat en zonder zwarte balken op de Sony-telefoon kijken. Het langere scherm is ook handig bij het multitasken, want je kan makkelijk twee apps tegelijk draaien.

sony xperia 1 ii review

Aan de rechterkant van de behuizing zitten de volumeknoppen, aan/uit-knop én een losse cameraknop. Met laatstgenoemde kun je de camera-app openen en foto’s maken door het knopje even vast te houden, ook als je het toestel nog niet hebt ontgrendeld. Aan de onderkant van de smartphone zit de usb-c-poort en op de bovenkant vinden we de koptelefoonaansluiting.

4K-scherm met beperkingen

Net als zijn voorganger heeft de Sony Xperia 1 II een 4K-scherm van 6,5 inch. De resolutie van 3840 bij 1644 pixels is enorm hoog en dit zorgt voor een indrukwekkende pixeldichtheid van 643 pixels. Hoewel het scherm er uitstekend uitziet en mooie beelden produceert, zijn we niet helemaal overtuigd van de meerwaarde van 4K.

sony xperia 1 ii review

Het verschil in scherpte met een qhd-scherm is maar moeilijk zichtbaar en het probleem is dat maar heel weinig apps de 4K-resolutie optimaal benutten. Zo is het op dit moment niet mogelijk om met Netflix of Amazon Prime Video 4K-films en -series te kijken, omdat dit (nog) niet door de Xperia 1 II wordt ondersteund. Hierdoor kun je alleen zelfgemaakte 4K-video’s of YouTube-filmpjes in die resolutie checken, en dat is jammer.

Helaas valt er nog meer op het scherm aan te merken. Zo kan het display niet heel helder, wat bij zonnige dagen nogal een probleem is. Schijnt de zon flink, dan is het moeilijk om het scherm af te lezen en dat zien we bij high-end smartphones niet vaak. Daarnaast heeft het Xperia 1 II-scherm geen hogere ververssnelheid van bijvoorbeeld 90Hz, maar blijft het steken op 60Hz.

sony xperia 1 ii review

Dit is een gemis, want een hogere ververssnelheid zorgt ervoor dat je smartphone sneller en soepeler aanvoelt. Sony heeft wel een functie ingebouwd die de motion blur (de bewegingswaas) moet verminderen, waardoor je het gevoel zou moeten krijgen dat je een 90Hz-display gebruikt. Helaas is dit niet het geval en zie je het verschil tussen een echt 90Hz-scherm en dat van de Xperia 1 II duidelijk.

Snelle hardware en koptelefoonaansluiting

Onder de motorkap van de Sony Xperia 1 II zit een Snapdragon 865-chip, de snelste processor die Qualcomm op dit moment maakt. De chip wordt bijgestaan door 8GB aan werkgeheugen en 256GB aan opslagruimte en presteert – zoals je zou verwachten – erg goed. Sterker nog: de Xperia 1 II is één van de snelste Android-telefoons van dit moment en hapert geen moment.

Een ander pluspunt is dat de Xperia 1 II een hoofdtelefoonaansluiting heeft, terwijl deze bij zijn voorganger juist werd weggelaten. Hierdoor kun je gewoon je bedrade headset aansluiten en ben je niet aangewezen op adapters of bluetooth-headsets. Het geluid klinkt goed en er zijn stereospeakers aanwezig, die ook prima geluid produceren als je even geen oordopjes bij de hand hebt.

sony xperia 1 ii review

De Xperia 1 II ondersteunt 5G en hoewel dat een fijne gedachte is, heb je er op dit moment weinig aan. In Nederland is 5G nog niet breed beschikbaar en als je wel in een 5G-gebied bent én beschikt over een geschikt abonnement, zijn de snelheidsverbeteringen alsnog klein.

Van de echte voordelen van 5G kun je pas over een paar jaar profiteren omdat de benodigde frequentie dan beschikbaar komt, maar het is goed dat de Xperia 1 II toekomstbestendig is.

Wisselvallige vingerafdrukscanner

Een vervelend (en vooral irritant) minpunt van de Sony Xperia 1 II is de vingerafdrukscanner, die aan de zijkant (in de aan/uit-knop) zit. Dit is een fijne positie en de scanner werkt doorgaans prima, maar het probleem is dat ‘ie niet heel consistent is.

sony xperia 1 ii review

Tijdens mijn testperiode werkte de scanner niet altijd goed en wist hij mijn vinger niet te herkennen, ondanks dat ik ‘m meerdere keren heb ingescand. Na dit een paar keer te hebben gedaan werkte de vingerafdrukscanner een stuk beter, maar alsnog werkt is hij niet zo betrouwbaar (en snel) als een scanner achterop of onder het scherm. Dit was vorig jaar bij de Xperia 1 ook al het geval.

Fijne software, snelle updates

De Xperia 1 II draait op een vrijwel kale versie van Android 10, zoals we van Sony gewend zijn. Het bedrijf blijft dichtbij de standaard versie van Android en past heel weinig aan. Daardoor is de Xperia 1 II fijn in gebruik en draait de software lekker vloeiend.

[ad_2]