[ad_1]

Het is voor veel mensen een tweejaarlijks terugkerend ritueel: het uitkiezen van een nieuwe smartphone. Als je het gemakkelijke type bent en je abonnement gewoon laat doorlopen verandert er niet veel, behalve dat je om het jaar een nieuw toestel mag uitzoeken voor de ongeveer 50 euro die je per maand betaalt voor je abonnement.

Het hoeft niet zo te gaan: als je telefoon het nog prima doet je en je een keertje bewust niet zomaar een nieuw toestel koopt “omdat het kan” bij het verlengen van je abonnement kies je voor een sim only abonnement. Dat scheelt nogal in de portemonnee. Steeds meer mensen realiseren zich dat en dus zie je ook veel meer dat er gekeken wordt naar die mogelijkheid.

AdobeStock_128082128

Langer lekker

De meeste smartphone-merken mogen intern dan wel besloten hebben dat de producten eigenlijk maar twee jaar gegarandeerd hoeven te werken, de realiteit is – gelukkig – vaak anders, zelfs al voelt dat niet altijd zo. Als je een telefoon uit het hogere segment hebt gekocht kan die doorgaans prima een jaar of vier, vijf mee. Dan gaan we er gemakshalve wel van uit dat jij die hele speciale persoon bent die zijn of haar telefoon nooit laat vallen in die tijd.

Maar zelfs met wat krasjes, deukjes en eventuele glasbreuken doen goede telefoons het nog. Dat mag trouwens ook wel, want de investering in een nieuwe smartphone is niet mals. Zeker het hoge segment, grofweg tussen de 600 en 1100 euro, moet zijn geld wel opbrengen en dan is het waanzin om te denken dat je na 2 jaar al weer toe zou zijn aan een nieuwe. Gewoon blijven gebruiken dus.

Je zult minder security-updates gaan krijgen nadat de verplichte periode van twee jaar voor makers is afgelopen, maar zo lang je geen onbekende software gaat draaien op je Android toestel (op iPhone kun je dat sowieso vergeten) zou er niks aan de hand moeten zijn. Die telefoon kun je dan mooi meenemen op de welverdiende vakantie die je evenveel kost als een nieuw toestel met marginale upgrades ten opzichte van wat je nu hebt.

Keuzes

De keuze voor sim only is dus gedeeltelijk monetair, want niemand wil betalen voor iets dat niet wordt gebruikt. Dan is het trouwens wel ook zo eerlijk om te vermelden dat er zeker wel een lans te breken is voor het aanschaffen van een gecombineerd abonnement.

Als je namelijk wél toe bent aan een nieuwe telefoon is het vrij verstandig om te kijken naar een bundel-abonnement. De kosten van het kopen van een nieuwe telefoon plus een sim only abonnement zijn domweg hoger dan een telefoon die je er bij een één- of tweejarig abonnement ‘bij’ krijgt. De korting varieert van 100 tot soms zelfs 150 euro per toestel bij koppelverkoop, dus dat tikt wel het meeste aan bij de duurdere toestellen.

AdobeStock_73509442

Rondshoppen

Als je besloten hebt dat je sim only wilt gaan, moet je wel bepalen wat je belangrijk vindt binnen je abonnement. Er is een hoop keuze tussen providers en bijna allemaal hebben ze wel iets waar je mee uit de voeten zou moeten kunnen. De grote drie providers hoeven we niet te noemen, want dat is waar iedereen het eerste gaat kijken.

Vergeet echter ook de kleinere partijen niet, zoals bijvoorbeeld Ben, HollandsNieuwe of Simyo. Die dochter van KPN maakt wel gebruik van het prima KPN-netwerk en heeft dus prima dekking en gratis 4G, maar is verder een losstaand bedrijf. Ze zijn zelfs door de Consumentenbond uitgeroepen tot beste mobiele provider, dit jaar voor de twaalfde (!) keer.

Je kuntde maandelijkse abo sowieso per maand wijzigen of opzeggen, zelfs naar beneden (vaak een heikel punt bij providers) en je hebt meer grip op de kosten van je abonnement doordat je opties niet alleen bestaan uit hoe veel data je bij je onbeperkte bellen en sms’en wil hebben. Ook bij een extra voordelig jaarabonnement kun je die aanpassing per maand doen.

Het is sowieso handig om even het ene sim only abonnement met het andere te vergelijken, zodat je weet waar je het voordeligst kunt bellen, sms’en en internetten. Kun je daarna meteen je vakantie boeken.

[Afbeeldingen © Andrew Stefanovsky / justyle / phanuwatnandee]


[ad_2]