[ad_1]
Tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat mensen tegelijkertijd sparen en geld lenen. Soms onbewust wanneer je bijvoorbeeld rood staat op je betaalrekening maar vaak is het toch wel bewust.
Het kan ook zijn dat je kiest voor lenen en sparen tegelijkertijd vanwege het gemak waarmee dat gaat. Een voorbeeld is: een auto financieren, dit kan heel makkelijk gedaan worden met een lening. Maar is het eigenlijk wel slim? Een lening afsluiten terwijl je het geld ook op je spaarrekening hebt staan? En wanneer je toch een lening wilt afsluiten waar kan je dat dan het beste doen? Tegenwoordig is de spaarrente die je ontvangt over een spaarrekening in bijna alle gevallen lager dan de rente die je betaalt over een lening. Al helemaal wanneer we het hebben over rood staan en kopen op afbetaling, omdat deze leenvormen vaak de maximale rente in rekening brengen. Omdat de rente over het algemeen hoger is dan de rente op een spaarrekening, is het in de meeste gevallen dus zinloos om te sparen en te lenen tegelijk. Je betaalt dan namelijk meer rente dan je ontvangt.
Rekenvoorbeeld: Je hebt een spaarrekening met daarop 10.000 euro en een persoonlijke lening van 10.000 euro. Op de spaarrekening ontvang je jaarlijks een rentepercentage van 3 procent. Dat wil zeggen dat je per jaar 300 euro aan rente-inkomsten ontvangt. Over de persoonlijke lening betaal je 6 procent rente. Je draagt dus per jaar 600 euro aan rente af. Je betaalt in dit geval onnodig (600-300=) 300 euro aan rente per jaar.
Het is over het algemeen dus niet verstandig om te lenen en sparen tegelijk. Mocht je toch willen lenen kijk dan eens op https://www.overstappen.nl/geld-lenen/ om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de verschillende leen mogelijkheden, zoals een lening oversluiten wanneer je meerdere leningen op je naam hebt staan. Wat een beter idee is om te beginnen met het opbouwen van een financiële buffer op je spaarrekening. Dit bedrag staat op je spaarrekening om onvoorziene kosten op te vangen. Hierbij kan je denken aan een wasmachine die plotseling kapot gaat. De hoogte van de financiële buffer mag je natuurlijk zelf bepalen, het kan nooit kwaad om een vrij grote buffer te hebben.
Let wel op dat je niet te veel geld stil moet hebben staan, want geld dat stil staat op een spaarrekening heeft een lager rendement op je investering dan bijvoorbeeld beleggen.
[ad_2]