[ad_1]

De nieuwste iPhone ligt binnenkort alweer in de schappen en ook de andere merken blijven niet achter met weer een model upgrade. Het is soms even niet meer bij te houden, heb je net genoeg gespaard voor de nieuwste versie, komt de volgende alweer uit.

Toch is het fijn om bij te blijven, en daarmee het meeste uit je smartphone te kunnen halen.

Voor je portemonnee en ook het milieu is het daarentegen beter om wellicht toch nog iets langer met je oude mobiel te doen. Ga je toch voor een nieuwe, dan hebben we hier vier tips voor je om te besparen op je volgende smartphone.

1. Wacht een paar maanden

Zodra er een nieuwe smartphone versie uitkomt kan het lonen om even te wachten.

Na een aantal maanden zal duidelijk worden wat precies de specificaties van het laatste model zijn, kun je de telefoon even in je handen houden in de winkel en zullen ook de eerste reviews van gebruikers binnenkomen.

Met deze informatie kun je kijken of de nieuwste versie voor jou echt toegevoegde waarde heeft, of dat je wellicht met de versie ervoor nog goed af kan. Het vorige model zal nu een stuk goedkoper op de markt zijn.

Nu bijvoorbeeld de nieuwste iPhone 11 is aangekondigd, zal de prijs van de iPhone X drastisch gaan dalen.

Je kunt dan kijken of je wellicht met de X al prima af zal zijn en aangezien early adopters de nieuwste versie wel graag gelijk in huis hebben, heb je ook meer kans om een refurbished iPhone voor een mooie prijs te scoren.

2. Koop een unlocked smartphone

Telefoonaanbieders willen je graag om de oren slaan met de “beste” telefoonabonnementen. Het lijkt dat je bij een bundel met een aantal minuten en wat data per maand, je de nieuwste iPhone er voor een schijntje bij krijgt.

Echter verdienen de providers het geld voor de goedkopere telefoon gewoon weer terug via de maandelijkse abonnement betalingen.

Je bent vaak beter af om zelf voor de telefoon te zorgen en vervolgens een sim-only plan af te sluiten.

Hiermee ontvang je alleen de simkaart en de combinatie van minuten, sms en data die jij zelf wilt, bij de provider van jouw keuze. Een sim-only abonnement is vaak een fractie van de abonnementen waarbij je er een smartphone “gratis” bij krijgt.

De simkaart stop je vervolgens in je eigen nieuwe simlock-vrije mobieltje.

Je bent hiermee helemaal vrij om precies de combinatie van smartphone en belbundel samen te stellen die jij wilt. Bij sim-only zit je vaak ook minder lang vast aan het abonnement en ben je uiteindelijk een stuk goedkoper uit. Win-win-win.

Smartphone calculator

3. Ga voor niet helemaal nieuw

Ook kun je dus overwegen om niet een compleet nieuwe telefoon te kopen. Doordat de nieuwste modellen elkaar zo snel opvolgen, is de tweedehands markt voor smartphones mooi gevuld.

Gewoon even op Marktplaats kijken of er iemand in de buurt woont die net het model verkoopt dat jij wilt hebben, of kijk online naar een aanbieder voor refurbished mobieltjes.

Refurbished betekent “zo goed als nieuw”, waarbij experts de telefoon compleet onderhanden hebben genomen. Vaak wordt de accu vervangen en de telefoon grondig schoongemaakt. Soms zit er wellicht een enkel klein krasje op, maar is verder niet van nieuw te onderscheiden.

Refurbished of tweedehands telefoons zijn onderdeel van de circulaire economie rond smartphones. De apparaatjes die wij zo voor lief nemen zijn eigenlijk een hoogstandje van techniek, en zitten vol waardevolle onderdelen en controversiële mineralen.

4. Ruil je oude telefoon in 

Vervolgens zijn er ook programma’s te vinden om je oude telefoon in te leveren en daar zelfs geld voor terug te krijgen.

Dit kan als je een nieuwe telefoon koopt, de aanbieder neemt de oude soms terug voor een korting op de aankoop, of simpelweg door de smartphone op te sturen naar een van de recycle of refurbish bedrijven.

Je kunt de telefoon natuurlijk ook online zetten en zelf verkopen. Mocht hij nog goed werken en een redelijke nieuwe versie zijn, dan zul je verbaasd staan hoeveel interesse er nog voor is.

Zo krijg je er nog een bedragje voor terug, wat uiteraard weer naar je budget voor de nieuwe telefoon kan gaan.

Gooi een oude smartphone sowieso nooit weg! Je kunt er altijd nog voor kiezen om je oude iPhone als back-up in de lade te bewaren, of wellicht als eerste telefoon aan een van je kinderen te geven.

Slim omgaan met de koop en verkoop van een smartphone is namelijk niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook een stuk milieuvriendelijker.[ad_2]