[ad_1]
De enorme populariteit van de hedendaagse smartphones zorgt ervoor dat ook het dievengilde erg veel interesse in deze apparaten toont. Uit de meest recente cijfers van de overheid blijkt dat er in Nederland in 2017 maar liefst 43.000 smartphones werden gestolen. Dat is gemiddeld dus 1 toestel per 12 minuten dat – mogelijk ook in Gorinchem – ongewild van eigenaar verandert.
Verlies het toestel niet uit het oog
Diefstal ontmoedigen hoeft in eerste instantie niet zo heel ingewikkeld te zijn. Zorg er altijd voor dat het toestel in het zicht ligt of dat deze goed opgeborgen wordt als er geen gebruik van wordt gemaakt. Weet een dief toch het toestel ongemerkt weg te kapen, dan zouden aanvullende voorzorgsmaatregelen ervoor kunnen zorgen dat die diefstal voor de nieuwe toesteleigenaar in een grote teleurstelling uitmondt, omdat er helemaal niks met de buit gedaan kan worden.
Begin met een sterk wachtwoord
De meest voor de hand liggende methode is om het toestel met een wachtwoord of pincode te beveiligen. Kies in dat geval niet voor makkelijk te raden wachtwoorden of pincodes, zoals 0000, 1111 of 1234. Ga in plaats daarvan voor lastigere varianten die anderen moeilijker kunnen raden. Gebruik dus ook niet de naam van je huisdier als wachtwoord. Een goed wachtwoord of een goede pin voorkomt ook dat een dief het toestel snel naar de fabrieksinstelling terug kan zetten, zodat het traceren van het gestolen apparaat lastiger wordt. Wie het instellen van een wachtwoord of het uitvoeren van een van de hieronder beschreven trucs lastig vindt, kan voor gratis hulp op dat vlak elke maand terecht in het door SeniorWeb georganiseerde Tablet Café.
Maak bellen en sms-en onmogelijk
Bij telefoondieven hoeft het lang niet altijd puur om een mooi telefoontoestel te gaan. Ook de simkaart op zich kan al goud waard zijn. En daarbij maakt het niet uit of het om een simkaart van een regulier of een sim only abonnement gaat. Die simkaart kan door de criminelen namelijk in een andere telefoon worden geplaatst, waarna er uitgebreid mee naar het buitenland of naar dure betaalnummers wordt gebeld. Daarnaast kunnen met behulp van een gestolen simkaart abonnementen op dure sms-betaaldiensten worden afgesloten. Het gevolg is dat het slachtoffer van de diefstal niet alleen zijn of haar telefoon kwijt is, maar vervolgens ook nog eens met een torenhoge telefoonrekening wordt opgezadeld. Dit soort situaties kunnen voorkomen worden door ook de simkaart van een unieke pincode te voorzien (dus ook hier geen 0000). Wanneer drie keer een foute pin wordt ingetoetst, blokkeert de kaart van het reguliere of sim only abonnement namelijk automatisch en kan deze alleen nog maar met de PUK-code opnieuw ontgrendeld worden. Via de website payinfo.nl van de Stichting Gedragscodes Mobiele Diensten kunnen overigens de eerder genoemde dure betaalnummers en sms-diensten – bij wijze van voorzorgsmaatregel – makkelijk geblokkeerd worden. Daarnaast biedt praktisch elke telecomprovider haar klanten mogelijkheden om specifieke nummerblokkades te activeren.
Geef het toestel een “boefproof”-status
Tenslotte zijn veel mobiele telefoons tegenwoordig ook op afstand te blokkeren. In sommige gevallen moet daarvoor een speciale traceer-app op de telefoon worden geïnstalleerd, maar er zijn ook steeds meer toestellen op de Nederlandse markt verkrijgbaar waar die functie al in zit. Het enige wat de rechtmatige telefoonbezitter in dat laatstgenoemde geval dan nog moet doen is de bewuste functie activeren. De Nederlandse overheid heeft deze specifieke beveiligingsmethode de afgelopen jaren intensief gepromoot. Op campagne-website wordt stap voor stap uitgelegd hoe het
‘boefproof’maken bij de meest gangbare telefoonmerken in zijn werk gaat, zodat het apparaat voor dieven uiteindelijk compleet onbruikbaar wordt.
[ad_2]