[ad_1]

De prijzen voor sim only abonnementen met een grote databundel zijn veelal gedaald in 2017. Vorig jaar betaalden mensen gemiddeld genomen meer voor hun abonnement dan nu. Vooral goed nieuws voor de grootgebruikers blijkt en helaas slecht nieuws voor minder frequente bellers. Want de kleine bundels stegen over het algemeen.

Jaarlijks vergelijkt Vergelijksimonly.nl de sim only abonnementsprijzen van reguliere Nederlandse aanbieders. Gemiddeld zijn de prijzen voor abonnementen van 2017 gedaald ten opzichte van 2016. Wel ziet de vergelijksite, dat veel kleine bundels duurder zijn geworden. De volgende trends zijn zichtbaar:

  • De grootste daler is ruim 30% voordeliger: Simyo 1250 min / 4 GB abonnement
  • De grootste stijger is ruim 33% duurder: Ben 300 min/sms abonnement
  • Gross van de sim only abonnementen met groter bundels is gedaald
  • Kleine bundels zijn meestal in prijs gestegen

Sim only prijzen onderzoek

Uit het prijzenonderzoek blijkt, dat er slechts twee providers zijn geweest die hun prijzen gelijk gehouden hebben. Zowel Robin Mobile als Ziggo hielden de prijzen stabiel. Actie provider Robin Mobile biedt alleen onbeperkt bellen of onbeperkt data, smsen en bellen aan. De prijs van een abonnement hangt af van de snelheid die je wilt ontvangen.

Vooral binnen de sim only abonnementen met grote bundels ziet Vergelijksimonly.nl grote prijs dalingen. Slechts enkele providers waaronder KPN en Tele2 verhoogde de prijs van hun abonnementen met een grote bundel. T-Mobile verhoogde de prijs van de hoogste databundel een fractie, maar tegelijkertijd verruimde de provider het abonnement naar onbeperkt. Daarmee ontketende T-Mobile aan het begin van 2017 een ware prijzenoorlog. Met name het onbeperkte sim only abonnement is razend populair en aan het begin van mei meldt de provider zelfs, dat er binnen drie maanden al 100.000 abonnees zijn.

Prijsdaling bij veel data

Simyo heeft van alle providers de prijzen het meest verlaagd. Telfort volgt de budget aanbieder op de voet. Saillant detail is dat beide aanbieders hun klanten het betrouwbare KPN netwerk aan bieden, terwijl KPN zelf de grootste bundel juist verhoogde. Iemand die in 2017 een Simyo sim only abonnement van 1250 minuten en 4 GB data afsluit is het meest voordelig uit in vergelijking met 2016. Niet alleen kost dit abonnement 30% minder, het is ook verruimt naar onbeperkt bellen. De grootste bundel bij Telfort is in 2017 bijna 25% goedkoper. Je krijgt bij deze provider met minder geld ook nog eens meer data, 5 GB in plaats van 3 GB in 2016.

De meeste Vodafone abonnementen zijn ook voordeliger dan vorig jaar. Het laagste sim only abonnement van de provider bleef in prijs gelijk en de hogere abonnementen daalden met zo’n 25%.

Basis bundels kosten meer

Van de elf sim only abonnementen die zijn gestegen, vallen een paar aspecten op. Het grootste deel van de bundels behoren tot de laagste bundels. Ben is binnen de basis bundels de grootste uitschieter. Een Ben 300 min/sms abonnement is 33% duurder geworden in vergelijking met vorig jaar.

Slechts één provider is over de gehele linie duurder geworden en dat is Tele2. Een abonnee die 100 belminuten en 1 GB aan data wil hebben via de Zweedse provider betaalt dit jaar 22% meer dan vorig jaar. Zelfs het grootste data abonnement stijgt 9%.

Over het algemeen is er goed nieuws. Want de prijzen voor abonnementen zijn dit jaar gemiddeld genomen voordeliger geworden. Daarnaast zijn er veel bundels verruimt, enkele met meer belminuten en vooral veel meer MB´s.

Prijsverwachtingen en de gevolgen van de Wft/BKR

Het is niet goed te overzien of de dalende trend van abonnementsprijzen doorzet naar 2018. De Nederlandse Telecommarkt wordt op dit moment namelijk opgeschud door twee fenomenen. Aan de ene kant heeft de markt te maken met Roam Like at Home vanaf 15 mei. Aan de andere kant geldt de Wft vanaf 1 mei voor telefoonabonnementen. Beide veranderingen hebben nogal wat impact. Wel is het duidelijk, dat de prijs voor dataverkeer in de aankomende jaren blijft dalen en daarmee is het de verwachting dat vooral duurdere abonnementen met veel data relatief meer voordeel ondervinden.

Terwijl de gevolgen van de nieuwe roaming tarieven door de provider nog moeten worden verwerkt, zijn aan de andere kant nieuwe Wft regels van toepassing. De nieuwe regels hebben met name gevolgen voor het afsluiten van een telefoonabonnement met een smartphone van 250 euro of meer. Voor de aanschaf van die toestellen via een telefoonabonnement krijg je namelijk een BKR registratie. Mensen die hun telefoonabonnement voor 1 mei hebben verlengt, vallen hier buiten. Hoe deze verandering er precies uit gaat zien, dat weten zelfs experts op dit moment nog niet. Vooral dure smartphones lijken de dupe te zijn van deze nieuwe regels. De vraag naar abonnementen met een hogere databundel zal tegelijkertijd misschien wel stijgen. Providers geven namelijk relatief meer korting op smartphones bij duurdere abonnementen.[ad_2]