[ad_1]

Het nieuwste netwerk is al een tijdje in Nederland beschikbaar. Dat begon met slechts één internetprovider die het het verkocht, maar inmiddels zijn er meerdere telefoonmerken die het aanbieden. Waar kan ik 5G krijgen en hoeveel kost je dat?

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat je niet zomaar 5G op je huidige telefoon kunt krijgen, tenzij die daarvoor geschikt is. Niet alle smartphones zijn compatibel met 5G, let daar dus op. Ten tweede heb je naast een geschikte telefoon ook een geschikt abonnement nodig. Als je geen liefhebber bent van abonnementen, kun je natuurlijk ook gewoon eerst een toestel kopen en daarna een losse internetbundel kopen.

 

5G-aanbieders: Vodafone

De eerste provider die aan de haal ging met 5G in Nederland was Vodafone. Aan de dekkingskaart op hun website te zien, gaat het vrijwel om landelijke 5G-dekking. Vodafone heeft op dit moment verschillende 5G-deals. Laten we met het duurste beginnen: onbeperkt 5G-internetten. Dat kost je 35 euro in de maand en 30 euro als je Ziggo hebt (met Ziggo krijg je overal 5 euro korting op). Je krijgt 50GB internet voor 33 euro, 20GB voor 28 euro en 10GB voor 25 euro. Als je daaronder gaat zitten zit 5G er niet meer standaard bij en moet je een add-on van 2 euro betalen per maand (mocht je dus wel 5G willen).

Je kan in plaats van een abonnement ook een databundel nemen bij Vodafone. Dat kost je 7,50 euro in de maand voor 2GB internet per maand. Vanaf daar loopt de prijs op tot en met 15GB in de maand voor 30 euro.

5G-aanbieders: KPN

Laten we naar de volgende aanbieder gaan, namelijk KPN. Deze populaire internetprovider kwam na Vodafone met het uitrollen van 5G. Ook hierbij kun je kiezen voor een abonnement plus smartphone of een Sim Only abonnement. De Sim Only van KPN deals zijn vergelijkbaar met die van Vodafone. De duurste deal: unlimited data voor 37,50 euro per maand, dat wordt 27,50 euro voor Telfort-gebruikers. Verder lopen de deals op van 15 euro tot en met 31,50 euro. Oftewel, erg aantrekkelijk als je Telfort hebt, iets duurder dan Vodafone zonder Telfort.

Verder kun je op dit moment kiezen uit negen telefoons die je in combinatie met 5G kunt aanschaffen. Op de lange termijn ben je meer geld kwijt met zo’n combi-deal dan met een losse bundel, maar je dat is een afweging die je zelf kunt maken natuurlijk.

T-Mobile

Als we het over 5G hebben, kan T-Mobile uiteraard niet ontbreken (Tele 2 en T-Mobile gebruikers zitten sinds de fusie in hetzelfde schuitje). Bij T-Mobile heb je de keuze uit drie basispakketten als het gaat om data. Je kan kiezen voor het eerste pakket voor 15,50 euro per maand. Je kan daarbij kiezen uit 1GB, 5GB of 10GB per maand, waardoor die 15,50 natuurlijk omhoog gaat. De Unlimited Data bundel kost 35 euro en de Unlimited Plus bundel 37,50 euro (die laatste verschaft je alleen wat extra veiligheid en verschilt niet in aantal data).

Je hebt bij T-Mobile iets meer keuze uit 5G-telefoons dan bij KPN, namelijk 16 keuzes op dit moment. De iPhone zit daar overigens nog niet bij. Als je meer wil weten over de laatste ontwikkelingen rondom Apple, lees dan ons artikel over 5G en iPhones.

Dit zijn de beste 5G telefoons van dit moment

T-Mobile/Ziggo, KPN/Telfort en T-Mobile/Tele 2 zijn op dit moment de enige aanbieders van het nieuwe 5G. Alleen, meerdere Nederlandse providers zullen langzamerhand aandelen kopen om van 5G gebruik te kunnen maken. Er is een grote kans dat als er meer concurrentie komt, dat de prijs langzaam omlaag gaat. Kortom, het is een kwestie van tijd totdat er meer mogelijk is.

[ad_2]