[ad_1]
Steeds meer Nederlanders hebben een sim only-abonnement. Het aantal bezitters van een gewoon abonnement is tegenwoordig zelfs in de minderheid. Hoe komt het dat sim only-abonnementen zo populair zijn, en wat zijn de voordelen van sim only?
Populair
Sim only-abonnementen zijn in Nederland voor het eerst populairder dan abonnementen met een toestel, zo blijkt uit een onderzoek van GfK. Van alle mobiele abonnementen die eind 2014 werden afgesloten was 56% sim only, een ruime meerderheid. Het traditionele abonnement lijkt op zijn retour. Maar waarom zijn gewone abonnementen bij de grote providers minder populair geworden, en wat maakt een sim only-abonnement zo aantrekkelijk?
Echte keuzevrijheid
We maken in dit artikel een onderscheid tussen de ‘grote drie’ providers en de kleinere sim only-providers. Die eerste groep bestaat uit KPN, T-Mobile en Vodafone, de tweede beslaat meer dan een dozijn providers, van Robin Mobile tot Simpel en van UPC Mobiel tot Mobile Vikings. Deze providers gebruiken het netwerk van één van de grote drie, maar hebben ieder een onderscheidend pakket.
En dat onderscheid maakt een sim only-abonnement zo aantrekkelijk. Bij de grote drie zit je doorgaans vast aan een vrij traditioneel abonnement. Je betaalt een (relatief hoge) vaste maandprijs voor 1 of 2 jaar en vervolgens krijg je een pakket met weinig, gemiddeld of veel belminuten, sms’jes en MB’s. De sms’jes en belminuten krijg je tegenwoordig haast bijna gratis, maar echt flexibel zijn de abonnementen niet.
Dat is wel anders bij bijvoorbeeld Simyo. Dat is een dochterbedrijf van KPN, maar je kunt er wel zelf je abonnement samenstellen met de keuze uit verschillende bel/sms- en internetbundels. Sterker nog: je kunt die bundels zelfs van maand tot maand aanpassen, zodat je iedere maand het abonnement hebt dat bij je past. Bij Hollandsenieuwe, onderdeel van Vodafone, zijn ze nog flexibeler. Daar koop je standaard een pakket van 275 of 550 belminuten, smsjes of MB’s. Alles komt uit dezelfde bundel. Als je niet vaak sms’t, betaal je niet voor een nutteloze sms-bundel en als je behoeftes eens een keer een maand anders zijn dan is je abonnement overal op voorbereid. Kom daar maar eens aan bij een ‘traditioneel’ abonnement.
Sommige providers vallen vooral op met hun unieke abonnementen. Zo krijg je bij Robin Mobile altijd alles onbeperkt. Niet alleen je belminuten en sms’jes, maar ook de data. Het is de enige Nederlandse provider die op dit moment onbeperkt internet biedt. Ze zijn misschien niet de goedkoopste, maar dan hoef je je nooit meer zorgen te maken dat je databundel bijna leeg is. UPC Mobiel heeft dan weer een aantrekkelijk aanbod voor complete gezinnen. Daar kun je je abonnement namelijk delen met maximaal vier extra mensen, voor 10 euro per extra simkaart per maand. Hoef je geen extra abonnement af te sluiten voor je kinderen, maar dan kunnen ze gewoon uit jouw databundel putten voor hun WhatsAppjes.
Voorbereid op verandering
Providers hebben een paar relatief rustige jaren achter de rug, maar met de uitrol van 4G begint de concurrentie opnieuw los te barsten. Iedere zes maanden zien we weer nieuwe abonnementen met grotere databundels, sneller internet en lagere prijzen voorbij komen. Jammer is dat je bij een gewoon abonnement meestal twee jaar vast zit aan het contract dat je hebt afgesloten. Als je provider halverwege de loopduur opeens een veel beter aanbod presenteert, voor een lagere prijs, zit jij nog even vast aan je huidige abonnement.
Bij veel sim only-providers kun je echter terecht voor een maandelijks opzegbaar abonnement. Dat kost soms een euro of twee meer per maand dan een abonnement van 24 maanden, maar je bent wel erg veel flexibeler. Ook hiermee kun je op de lange termijn veel besparen. Misschien betaal je nu nog de hoofdprijs voor een databundel van 5 GB, terwijl dat over een jaar opeens stukken goedkoper is. Bovendien kun je met een flexibel abonnement snel overstappen op een andere provider als die beter op je wensen aansluiten.
Voordelige losse smartphones
Misschien wel de grootste reden voor de omslag naar sim only is niet te danken aan de providers, maar aan fabrikanten van smartphones. In het verleden moest je haast wel een standaard-abonnement nemen omdat je voor een goede losse smartphone vele honderden euro’s betaalde. Tegenwoordig zijn er echter aantrekkelijke smartphones in alle prijsklassen te vinden. Wil je de Samsung Galaxy Note 4 kopen dan is het misschien aantrekkelijker om dat met een abonnement te doen, maar een toestel als de Moto G is goedkoop genoeg dat je met een losse aankoop op termijn fors kunt besparen.
Providers houden al een beetje rekening met de prijs van een toestel als je een ‘normaal’ abonnement afsluit. Zo betaal je bij KPN al gauw 15 euro per maand extra als je voor de ‘gratis’ Galaxy S5 in plaats van Moto G kiest. Koop je het toestel direct zelf, dan bespaar je nog eens zo’n 10 euro per maand. Aangezien je tegenwoordig al een Moto G of een vergelijkbare goed instapmodel voor 150 euro, bespaar je bij een tweejarig abonnement toch bijna 100 euro.
Daarnaast komt het steeds vaker door dat je na twee jaar nog tevreden bent met je huidige smartphone en helemaal geen nieuw toestel nodig hebt. Dan is een goed en goedkoop sim only-abonnement een stuk aantrekkelijker. Het goedkoopste normale abonnement bij T-Mobile, KPN en Vodafone kost je nog steeds zo’n 15 euro per maand, en dan krijg je 0 belminuten en een databundel van 500 MB. Voor een euro minder per maand krijg je 300 belminuten of sms’jes en een forsere bundel van 1000 MB bij Ben, een sim only-provider op het netwerk van T-Mobile.
…of toch een grote provider?
Het bovenstaande betekent niet dat een sim only-abonnement voor iedereen geschikt is. Wil je bijvoorbeeld 4G bij je abonnement, dan kom je al gauw terecht bij een (duurder) sim-only abonnement van de grote providers. De kleine sim only’s hebben vooralsnog alleen toegang tot het 3G-netwerk van de andere providers. Het uitbouwen van een eigen 4G-netwerk heeft KPN, Vodafone en T-Mobile veel geld gekost, dus voorlopig willen ze daar nog mee kunnen pronken als uniek verkoopargument. Wanneer ‘de grote drie’ hun 4G-netwerk voor kleinere providers beschikbaar maken is nog onbekend.
Vooralsnog is er één pure sim-only-provider die een 4G-optie biedt, en dat is KPN-dochter Simyo. Bij deze provider kun je 5 euro extra per maand betalen en dan wordt je databundel omgezet in een 4G-bundel. Echt aantrekkelijk is dat nou ook weer niet: je krijgt er geen extra data bij, maar betaalt wel een hoger maandbedrag. Dan zijn die lage tarieven van Simyo opeens een stuk minder voordelig als je snel mobiel internet zoekt.
Thomas is hoofdredacteur van GSMinfo.nl, een sim only-abonnementen-vergelijker, en deelt graag zijn kennis over abonnementen.
Afbeelding: Simon Yeo // CC BY 2.0
Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!
[ad_2]